Odtworzenie prawidłowego poziomu koenzymu Q10 odwraca insulinooporność
Odtwarzając poziom ubichinonu (in. koenzymu Q10), który odpowiada za przenoszenie elektronów w łańcuchu oddechowym, można przezwyciężyć insulinooporność (stan przedcukrzycowy).
Naukowcy odkryli, że stężenia Q10 są niższe w insulinoopornej tkance tłuszczowej i mięśniowej. Gdy jego poziom przywracano do normy, insulinooporność znikała.
Koenzym Q10 występuje w mitochondriach, centrach energetycznych naszych komórek, gdzie odpowiada za przepływ prądu do silnika produkującego energię. Wytwarzanie energii może prowadzić do powstawania szkodliwych produktów ubocznych: reaktywnych cząstek chemicznych, zwanych też reaktywnymi formami tlenu bądź utleniaczami. Wcześniejsze badania wykazały, że utleniacze te mogą powodować insulinooporność. Nasze studium zademonstrowało [z kolei], że niższy poziom koenzymu Q10 sprzyja powstawaniu utleniaczy w mitochondriach. Odtwarzając prawidłowy poziom ubichinonu [...], byliśmy [zaś] w stanie [...] wyeliminować insulinooporność - opowiada dr Daniel Fazakerley z Uniwersytetu w Sydney.
Prof. Roland Stocker z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii dodaje, że uzupełnianie poziomu koenzymu może być nieocenionym sposobem zapobiegania chorobom powiązanym z insulinoopornością, m.in. cukrzycy typu 2., chorobom sercowo-naczyniowym, nowotworom czy demencji.
Australijczyk wyjaśnia, że przez niskie wchłanianie doustne suplementy mogą nie pomóc w odtworzeniu prawidłowego poziomu ubichiononu w mitochondriach. Ostatnie eksperymenty dały nam napęd do poszukiwania alternatywnych sposobów zwiększania poziomu koenzymu Q10 w mitochondriach [...]. Jeśli nie da się tego zrobić za pomocą egzogennego suplementu, to może by stymulować organizm do jego samodzielnego wytworzenia albo w pierwszym rzędzie zapobiegać spadkowi stężenia tego związku.
Komentarze (0)