Crowbar - islandzki baton energetyczny z mąki świerszczowej

| Ciekawostki

Islandczycy Bui Adalsteinsson i Stefan Thoroddsen przymierzają się do produkowania batonów energetycznych z owadów. Crowbar ma być wytwarzany z mąki świerszczowej. Panowie zaanonsowali właśnie na Twitterze, że powstał drugi prototyp.

Wszystko zaczęło się od projektu dyplomowego Buia na Islandzkiej Akademii Sztuk Pięknych. Chłopak stworzył Fly Factory, maszynę do hodowli i pozyskiwania odżywczych larw muchówek Hermetia illucens.

Później Bui skontaktował się ze Stefanem i razem obmyślili batonik z owadami jako podstawowym składnikiem (zainspirował ich raport ONZ-etu, który sugerował, że Zachód mógłby skorzystać z tego obfitego źródła białka). Po opracowaniu biznesplanu duet złożył wniosek do inkubatora przedsiębiorczości Startup Reykjavik.

W wywiadzie udzielonym Nutiminnowi Islandczycy przekonywali, że Crowbar jest bogaty m.in. w wapń, żelazo i witaminy. Z opisu zamieszczonego na witrynie firmowej dowiadujemy się o reszcie składu, w tym o białkach serwatkowych i sojowych, a także kwasach tłuszczowych omega-3 i 6.

Bui i Stefan uważają, że mieszczący się w kieszeni Crowbar to rozsądny i dobry dla środowiska wybór, bez względu na to, czy robimy sobie przerwę w wymagającej fizycznie wspinaczce, czy potrzebujemy wzmocnienia między spotkaniami w pracy.

Ponieważ nie każdemu musi przypaść do gustu smak owadów, przyrządzaną z nich mąkę zmieszano z innymi składnikami, np. migdałami, kakao czy wiórkami kokosowymi.

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, zwykła produkcja powinna ruszyć jeszcze w tym roku. Już teraz można dokonywać zamówień.

Crowbar baton energetyczny mąka świerszczowa Bui Adalsteinsson Stefan Thoroddsen