Wkład grzybów w chorobę Leśniowskiego-Crohna
Międzynarodowy zespół naukowców po raz pierwszy zidentyfikował grzyby jako kluczowy czynnik rozwoju choroby Leśniowskiego-Crohna.
Dotąd wiedzieliśmy, że oprócz czynników genetycznych i dietetycznych, główną rolę w powodowaniu choroby Leśniowskiego-Crohna odgrywają bakterie. Zasadniczo pacjenci z chorobą Crohna mają nieprawidłowe reakcje immunologiczne na bakterie, które zamieszkują przewód pokarmowy wszystkich ludzi. Większość naukowców koncentruje się na tych bakteriach i zaledwie kilku badało rolę grzybów, które także są obecne w jelitach wszystkich ludzi. Nasze studium zapewnia nowe cenne informacje nt. tego, czemu niektóre osoby zapadają na chorobę Leśniowskiego-Crohna - podkreśla prof. Mahmoud A. Ghannoum, dyrektor Centrum Mykologii Medycznej Case Western Reserve University.
Naukowcy oceniali mykobiom (społeczność grzybów) i bakteriom (społeczność bakteryjną) pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna (20) oraz ich zdrowych krewnych pierwszego stopnia (28) w 9 rodzinach z północnej Francji i Belgii. Oprócz tego badano zdrowych ludzi z 4 rodzin z tego samego obszaru geograficznego (21). Analizowano próbki ich kału.
Okazało się, że w porównaniu do krewnych, u chorych znacznie częściej występowały łącznie 2 bakterie (pałeczka okrężnicy, Escherichia coli, i pałeczka krwawa, Serratia marcescens) oraz 1 grzyb (Candida tropicalis). Oznacza to, że bakterie i grzyb wchodzą ze sobą w interakcje.
Badania laboratoryjne pokazały, że E. coli zlewają się z drożdżakami, a S. marcescens tworzą mostki W ten sposób powstaje biofilm, który przywiera do jelita. Może to wywoływać stan zapalny skutkujący objawami choroby Leśniowskiego-Crohna.
To pierwszy raz, kiedy jakiś grzyb został powiązany z chorobą Crohna u ludzi. Dotąd wykrywano je tylko u chorych myszy.
Ghannoum dodaje, że odkryto duże podobieństwa [...] profili jelitowych rodzin z chorobą Crohna. Są one bardzo różne od profili rodzin zdrowych. Wg niego, należy jednak uważać, próbując przypisać chorobę wyłącznie bakteriomowi i mykobiomowi, bo rodziny dzielą również do pewnego stopnia środowisko i dietę. By określić wkład poszczególnych czynników, potrzebne są dalsze badania.
Komentarze (2)
glaude, 22 września 2016, 14:15
To już nie nicienie, tylko grzyby?
Coś może i jest na rzeczy, ale chyba wciąż badacze są dalej - niż bliżej, rozwiązania zagadki.
thikim, 22 września 2016, 15:30
Hmm, ale jako czynnik sprzyjający raczej nie główny.