Oliwa extra virgin chroni mózg przed alzheimerem

| Psychologia
Sikachu! (Prem Sichanugrist), CC

Dieta śródziemnomorska wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym z mniejszą częstością występowania demencji. Podczas ostatnich badań naukowcy ze Szkoły Medycznej Lewisa Katza Temple University zidentyfikowali jej składnik, który chroni przed spadkiem funkcji poznawczych - oliwę extra virgin.

Okazało się, że jej spożycie chroni pamięć i zdolność uczenia oraz ogranicza powstawanie blaszek beta-amyloidu i splątków neurofibrylarnych. Amerykanie i włoscy współpracownicy ustalili także, jaki mechanizm leży u podłoża ochronnych właściwości oliwy. Odkryliśmy, że oliwa zmniejsza stan zapalny mózgu, ale co ważniejsze, aktywuje proces zwany autofagią - opowiada dr Domenico Praticò.

Neurony myszy karmionych paszą wzbogaconą oliwą extra virgin cechował wyższy poziom autofagii, a także mniejsza zawartość blaszek amyloidowych i fosforylowanego białka tau. Fosforylowane białko tau tworzy splątki neurofibrylarne (zwyrodnienie włókienkowe neuronów).

Zespół dr. Praticò badał wpływ oliwy extra virgin na modelu mysim, w którym występują 3 kluczowe objawy choroby Alzheimera (ChA): zaburzenia pamięci, blaszki beta-amyloidu i splątki neurofibrylarne.

Akademicy podzielili gryzonie na 2 grupy. Jedna dostawała karmę wzbogaconą oliwą extra virgin, a druga (kontrolna) zwykłą paszę. Oliwę wprowadzono do diety, gdy zwierzęta miały 6 miesięcy, czyli przed wystąpieniem objawów ChA.

W wieku 9 i 12 miesięcy myszy na diecie z oliwą wypadały znacząco lepiej w testach pamięci roboczej, pamięci przestrzennej i uczenia.

Badania tkanki mózgowej przedstawicieli obu grup ujawniły ogromne różnice w wyglądzie i działaniu neuronów. Na pierwszy plan natychmiast wybijała się integralność synaptyczna [zwierząt jedzących oliwę]. Poza tym w porównaniu do grupy kontrolnej, widoczna była o wiele silniejsza aktywacja autofagii, która ostatecznie prowadziła do niższego poziomu blaszek amyloidowych i fosforylowanego białka tau.

Dzięki aktywacji autofagii zachowane zostały pamięć oraz integralność synaptyczna. Skutki patologiczne u zwierząt skądinąd skazanych na ChA znacznie się zmniejszyły. To bardzo ważne odkrycie, bo podejrzewamy, że ograniczenie autofagii sygnalizuje początek choroby Alzheimera.

Zespół dr. Praticò planuje ocenić skutki wprowadzenia oliwy do diety rocznych myszy, u których rozwinęły się już blaszki i splątki neurofibrylarne. Zazwyczaj gdy pacjent trafia do lekarza z podejrzeniem demencji, choroba już istnieje. Chcielibyśmy wiedzieć, czy suplementacja oliwą na późniejszym etapie może zatrzymać lub odwrócić patologiczne procesy.

dieta śródziemnomorska oliwa extra virgin choroba Alzheimera pamięć demencja blaszki beta-amyloid splątki neurofibrylarne Domenico Praticò