Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej

| Zdrowie/uroda
yumyumbubblegum, CC

Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.

Staje się coraz bardziej jasne, że mikroflora jelit może się komunikować z mózgiem. Bakterie uwalniają związki, które działają jak neuroprzekaźniki, stymulując nerwy czuciowe lub układ odpornościowy i wpływając na szereg funkcji biologicznych. Nie jesteśmy pewni, jakie informacje są wysyłane, ale analizujemy szlaki i wywoływane skutki - wyjaśnia prof. Kathy Magnusson z Uniwersytetu Stanowego Oregonu.

Myszy na dietach wysokotłuszczowej, wysokocukrowej i kontrolnej przeszły testy, m.in. labirynt wodny Morrisa, które pozwalały monitorować zmiany funkcjonowania poznawczego i fizycznego.

Okazało się, że po zaledwie miesiącu wyniki osiągane w testach przez gryzonie z dwóch pierwszych grup zaczęły się pogarszać. Spadek elastyczności poznawczej był dość silny.

Studium przeprowadzono na młodych zwierzętach, które powinny mieć zdrowsze układy biologiczne, zdolne do skuteczniejszego opierania się patologicznym oddziaływaniom mikrobiomu. Efekt może być zatem silniej zaznaczony u starszych zwierząt/ludzi.

To badanie sugeruje, że tłuszcz i cukier zmieniają zdrową społeczność bakteryjną i to jeden z powodów, dla których te pokarmy nie są dla nas dobre. To nie pokarm wpływa bezpośrednio na mózg, zmienia się interakcja między pokarmem na mikrobiomem.

dieta wysokocukrowa dieta wysokotłuszczowa mikrobiom elastyczność poznawcza mózg neuroprzekaźniki nerwy czuciowe układ odpornościowy Kathy Magnusson