Ocieplenie klimatu wpływa na mikrobiom i przeżywalność jaszczurek

| Nauki przyrodnicze
nutmeg66, CC

Globalne ocieplenie zmniejsza różnorodność bakterii żyjących w jelitach gadów.

Naukowcy z Uniwersytetów w Exeter i Tuluzie stwierdzili, że wzrost temperatury o 2-3°C prowadził do 34-proc. spadku bioróżnorodności mikroorganizmów z jelit jaszczurek żyworodnych (Zootoca vivipara).

Jaszczurki umieszczono w terrariach z regulowaną temperaturą. Co jakiś czas pobierano próbki mikrobiomu jelit.

Okazało się, że różnorodność bakterii była w cieplejszych warunkach niższa i że wpływało to na szanse na przeżycie. Podniesienie temperatury o 2-3°C odzwierciedla ocieplenie przewidywane przez obecne modele klimatyczne.

Nasze badanie pokazuje, że stosunkowo niski wzrost temperatury może mieć duży wpływ na bakterie jelitowe żyworódek. Niewykluczone, że podobne zjawiska zaobserwujemy u innych zwierząt zmiennocieplnych (ektotremicznych) - podkreśla dr Elvire Bestion.

Zważywszy na rolę bakterii w trawieniu [czy odporności], musimy teraz przeprowadzić więcej badań, by ocenić niedostrzegany wcześniej skutek zmiany klimatu.

Mikrobiom to najnowsze szaleństwo zdrowotne u ludzi; sprzedaje się wszystko: od probiotycznych jogurtów po przeszczepy fekalne. Nie przeprowadzono jednak prawie żadnych badań na temat wpływu ocieplenia klimatu na mikroflorę jelit.

jaszczurki żyworodne żyworódki mikrobiom bioróżnorodność ocieplenie klimatu Elvire Bestion