Właściwości przeciwutleniające fusów kawy 500 razy większe niż witaminy C

| Zdrowie/uroda
UGR Divulga

Zespół prof. José Ángela Rufíána Henaresa z Uniwersytetu w Grenadzie postanowił sprawdzić, czy fusy kawy i srebrną łuskę, czyli cienką osłonkę otaczającą ziarna kawy, można wykorzystać do celów spożywczych, zmniejszając ilość generowanych odpadów. Okazuje się, że jak najbardziej tak...

Hiszpanie zademonstrowali, że i bogate we włókna i fenole fusy i łuska mają silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne. Co istotne, antyutleniający wpływ fusów jest 500 razy większy niż witaminy C. Nic dziwnego, że naukowcy już snują plany odnośnie do pokarmów funkcjonalnych.

[Fusy] zawierają również wysokie stężenia melanoidyn, które powstają podczas palenia ziaren kawy i nadają im brązowy kolor. Właściwości biologiczne tych polimerów można by wykorzystać w praktyce, np. do zapobiegania wzrostowi patogenów w produktach spożywczych. Jeśli jednak chcielibyśmy spożytkować prebiotyczny potencjał kawowych odpadów, z tego samego względu najpierw trzeba by melanoidyny usunąć - podsumowuje prof. Rufíán Henares.

kawa fusy srebrna łuska fenole właściwości przeciwutelniające przeciwbakteryjne melanoidyny José Ángel Rufíán Henares