Mięso a ryzyko raka nerki

| Medycyna
sean dreilinger

Dieta bogata w mięso może prowadzić do rozwoju raka nerki. Niektóre techniki przygotowywania mięsa, takie jak smażenie i pieczenie metodą barbecue powodują, że w mięsie powstają związki rakotwórcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z The University of Texas MD Anderson Cancer Center. Odkryli oni również, że osoby z pewną specyficzną mutacją genetyczną są bardziej podatne na działanie szkodliwych związków powstających podczas obróbki cieplnej mięsa.

Każdego roku z USA na raka nerki choruje około 60 000 osób, a umiera około 14 000. Od dziesięcioleci liczba przypadków rośnie, wielu ekspertów podejrzewa więc, że jego rozwój ma związek z zachodnią dietą.

Jednym z podejrzanych składników naszej diety jest mięso, które znaczna część społeczeństwa spożywa w nadmiarze. Wiadomo, że podczas obróbki mięsa w wysokiej temperaturze powstają m.in. PhIP i MeIQx. Z kolei nerki są odpowiedzialne za odfiltrowywanie z szkodliwych związków, zatem potrzeba sprawdzenia nerek pod kątem oddziaływania na nie kancirogenów z mięsa jest jak najbardziej zasadna.

Naukowcy wzięli pod uwagę 659 pacjentów, u których właśnie zdiagnozowano raka nerki oraz 699 zdrowych osób. Na podstawie kwestionariuszy oceniono ich konsumpcję mięsa oraz na ile byli wystawieni na działanie szkodliwych mutagenów powstających podczas jego obróbki cieplnej. "Odkryliśmy zwiększone ryzyko raka nerki związane zarówno ze spożywaniem mięsa, jak i z jego obróbką cieplną. To wskazuje, że sposób obróbki cieplnej mięsa ma niezależny wpływ na ryzyko zapadnięcia na nowotwór" - mówi profesor Xifeng Wu.

Okazało się, że osoby, które zapadły na nowotwór jadły ogólnie więcej mięsa niż osoby zdrowe. Odkryto też, że spożywanie PhIP jest związane z 54-procentowym wzrostem ryzyka wystąpienia nowotworu, a MeIQx - z niemal 50% wzrostem ryzyka. Uczeni przeprowadzili też pierwsze badania dotyczące związku genów z wystąpieniem nowotworu nerki spowodowanego konsumpcją mięsa. Wykazano, że jedzenie mięsa obrabianego w wysokich temperaturach jest szczególnie niebezpieczne dla ludzi posiadających określone mutacje genetyczne. Szczególnie narażone są osoby z odmianą tenu ITPR2, która już wcześniej była łączona z otyłością i nowotworami nerek. Teraz okazuje się, że związek ten, przynajmniej w pewnym stopniu, da się wyjaśnić wpływem kancirogenów z mięsa.

Nasze badania pokazują, że ograniczenie spożycia mięsa, szczególnie mięsa gotowanego w wysokiej temperaturze i pieczonego nad otwartym ogniem, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na nowotwór nerki - mówi Wu.

mięso obróbka cieplna rak nerki