Komórki odpornościowe mózgu reagują na tłuszcze w diecie

| Zdrowie/uroda
julesjulesjules m, CC

Kiedy naukowcy podawali myszom pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe z mleka, dochodziło do eksplozji populacyjnej mikrogleju w podwzgórzu, a więc regionie odpowiedzialnym m.in. za kontrolę głodu.

Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco posłużył się lekiem eksperymentalnym, "wyłączał" też mikroglej za pomocą metod genetycznych. Okazało się, że oba sposoby nie tylko skutecznie eliminowały wywołany przez mikroglej stan zapalny podwzgórza, ale i sprawiały, że zwierzęta jadły mniej w porównaniu do gryzoni z grupy kontrolnej. Akademicy nie dopatrzyli się przy tym jakichś objawów chorobowych.

Co istotne, wyeliminowanie mikrogleju wpływało na spożycie pokarmów tylko wtedy, gdy dużą część diety stanowiły nasycone tłuszcze z mleka. Zabieg nie miał wpływu ma gryzonie karmione paszą niskotłuszczową lub bogatą w inne rodzaje tłuszczu, w tym oliwę czy olej kokosowy.

Dr Martin Valdearcos Contreras odkrył, że kiedy myszy spożywają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszcz dostaje się do mózgu i odkłada w podwzgórzu. Wg prof. Suneila Koliwada, mikroglej wyczuwa nasycone tłuszcze i wysyła do obwodów mózgowych w podwzgórzu instrukcje będące ważnymi "sterownikami" spożycia pokarmów.

Mikroglej jest znany głównie z wywoływania stanu zapalnego mózgu w odpowiedzi na zakażenie lub uraz, ale nowe badania pokazują, że odgrywa również kluczową rolę w kształtowaniu reakcji mózgu na dietę.

W przebiegu otyłości inne komórki odpornościowe - makrofagi - wywołują stan zapalny poza mózgiem: w tkance tłuszczowej, wątrobie i mięśniach. Generalnie przejadanie się powoduje, że mikroglej akumuluje się w podwzgórzu szybciej niż makrofagi w tkankach obwodowych. Dotąd jednak nie znano skutków tego zjawiska.

W odróżnieniu od klasycznie definiowanego stanu zapalnego, w którym komórki odpornościowe gromadzą się w miejscach, gdzie bodźce środowiskowe wywołały zamęt, aktywacja mikrogleju [...] może być częścią fizjologicznego procesu remodelowania funkcji mózgu w odpowiedzi na zmiany składu spożywanego pokarmu. Kiedy konsumpcja nasyconych kwasów tłuszczowych jest stale wysoka, może dojść do zawłaszczenia mikroglejowej sieci czuciowej, a zjawisko to pośredniczy w zwiększeniu spożycia i sprzyja szybszemu przyrostowi wagi. Obieranie na cel mikrogleju może być zatem sposobem kontrolowania konsumpcji przy tak dziś popularnej wysokotłuszczowej diecie - wyjaśnia Koliwad.

mózg podwzgórze mikroglej aktywacja otyłość Martin Valdearcos Contreras Suneil Koliwad