Dieta z orzechami włoskimi chroni przed chorobą Alzheimera

| Psychologia
Ioan Sameli, CC

Dieta uwzględniająca orzechy włoskie może pomagać w zmniejszeniu ryzyka, opóźnieniu początku czy spowolnieniu choroby Alzheimera.

Podczas badań na myszach zespół dr Abhy Chauhan z Institute for Basic Research in Developmental Disabilities (IBR) odkrył, że dieta wzbogacona o orzechy włoskie poprawiała m.in. zdolność uczenia, pamięć oraz zmniejszała lęk.

Naukowcy sugerują, że orzechy chronią mózg przed zmianami degeneracyjnymi, ponieważ zawierają dużo przeciwutleniaczy.

Warto przypomnieć, że wcześniejsze badania in vitro wykazały, że ekstrakt z orzechów włoskich może hamować proces agregacji beta-amyloidu, rozpuszczać jego włókna, a także zabezpieczać przed stresem oksydacyjnym i śmiercią komórkową, wywołaną przez białko o nieprawidłowej konformacji.

Począwszy od 4. miesiąca życia, naukowcy podawali transgenicznym myszom paszę o 6- lub 9-procentowej zawartości orzechów włoskich, co u ludzi odpowiada 1 i 1,5 uncji (ok. 2,8 i 4,2 dag) orzechów dziennie. Grupom kontrolnym - transgenicznemu modelowi alzheimeryzmu i gryzoniom typu dzikiego - nie podawano orzechów.

Wszystkie myszy badano w wieku 13-14 miesięcy za pomocą: 1) labiryntu wodnego Morrisa, 2) labiryntu w kształcie litery T, 3) systemu RotaRod oraz 4) labiryntu krzyżowego podwyższonego. Testy te pozwalały ocenić pamięć przestrzenną, zdolność uczenia, m.in. dyskryminacji położenia, koordynację ruchową oraz lęk.

Okazało się, że w porównaniu do myszy typu dzikiego na diecie kontrolnej, u transgenicznych gryzoni na tej samej diecie występowały deficyty pamięciowe, zachowania lękowe, poważne upośledzenie uczenia przestrzennego i dyskryminacji położenia, a także koordynacji ruchowej.

U zwierząt z grup eksperymentalnych odnotowano znaczącą poprawę pamięci, zdolności uczenia, lęku i rozwoju motorycznego. Nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic behawioralnych między transgenicznymi myszami jedzącymi orzechy i gryzoniami typu dzikiego na diecie kontrolnej.

orzechy włoskie choroba Alzheimera dieta pamięć uczenie Abha Chauhan