Pierogi z grobowca

| Humanistyka

W grobowcu w regionie Turpan w Xinjiangu znaleziono... pierogi z mięsem. Wiec znaleziska oceniono na co najmniej 1700 lat. Odkrycia dokonali specjaliści z regionalnego muzeum archeologicznego. Potrawa zachowała się w doskonałej formie, co pozwoliło na przeprowadzenie analizy.

Trzy najstarsze pierogi pochodzą prawdopodobnie z okresu Sześciu Dynastii (220-589), gdy region Turpan był wielokrotnie zdobywany przez różne dynastie i klany. Dwa młodsze pierogi pochodzą z czasu dynastii Tang (618-907). Wiadomo, że były one obtoczone w mące. Mają kształt półksiężyca, są długie na 5 i szerokie na 1,5 centymetra.

W okresie Trzech Królestw (220-280) uczony Zhang Yi napisał słownik Guang Ya, z którego dowiadujemy się, że piergi były znane dynastiom północnym i południowym. Naukowcy uważają, że odkrycie pierogów w Xinjiang dowodzi, iż była to potrawa szeroko rozpowszechniona.

pierogi Chiny