Związek tłuszczów trans z pogorszeniem pamięci
Wyższe spożycie trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się z gorszym funkcjonowaniem pamięciowym u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych. Tłuszcze trans wykorzystuje się często w produktach przetworzonych jako polepszacze smaku czy tekstury.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego analizowali dane dostarczone przez 1018 osób (kobiety i mężczyzn). Wszystkich poproszono o wypełnienie kwestionariusza dietetycznego i udział w teście pamięciowym.
Średnio panowie w wieku 45 i młodsi przypominali sobie 86 słów. Każdy dodatkowy gram tłuszczów trans dziennie pogarszał jednak wynik o 0,76 wyrazu. Zgodnie z wyliczeniami, w porównaniu do podobnych mężczyzn niejedzących tłuszczów trans, panowie z najwyższym odnotowanym spożyciem mogli sobie przypomnieć aż 12 słów mniej. Związek utrzymywał się po wzięciu poprawki na wiek, poziom aktywności fizycznej, wykształcenie, pochodzenie etniczne i nastrój.
Wcześniej wykazano niekorzystny wpływ tłuszczów trans na inne filary działania mózgu - zachowanie i nastrój. Zgodnie z naszym stanem wiedzy, wcześniej nie powiązano ich z pamięcią czy innymi aspektami funkcjonowania poznawczego - zaznacza dr Beatrice A. Golomb.
Autorzy studium skupili się na mężczyznach z powodu małej liczby kobiet w tej grupie wiekowej. Ich uwzględnienie w analizie nie zmieniało jednak ogólnego wyniku. W starszych populacjach nie zaobserwowano związku trans nienasyconych kwasów tłuszczowych z pamięcią słowną, bo jak tłumaczy Golomb, nabywane z wiekiem urazy mózgu wpływają na wyniki testów pamięciowych, utrudniając wykrycie oddziaływań diety.
Tłuszcze trans powiązano dotąd z pogorszeniem profilu lipidowego i funkcjonowania metabolicznego, insulinoopornością, stanem zapalnym czy chorobami układu sercowo-naczyniowego. Przypomnijmy, że niedawno amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zapowiedziała, że przemysłowe tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, muszą zostać wycofane w ciągu 3 lat.
Komentarze (1)
Cretino, 19 czerwca 2015, 17:24
oczywista oczywistosc ....
widzialem badania, ktore udowadnialy zupelnie iny sklad lipidow dla ludzi z kultur prymitywych, gdzie zjada sie zywnosc maloprzetworzona w porownaniu do tzw. ludzi zachodniej cywilizacji...
jesli cos zmienia sklad gleju mozgowego w stopniu znaczacym to moze tez powodowac zaburzenia pracy tego gleju a w konsekwencji - odzywianych przez niego bialkowych czesci komorek mozgowych...
co w tym dziwnego, ze jak sie nazre trans tluszczow cz ytez luszczow, ktore poprzylaczal sobie metale ciezkie to m ina mozg padnie? ja w tym nic dziwnego nie widze