Magnesy niebezpieczne dla chorych na serce

4 grudnia 2006, 13:45

Magnesy lodówkowe mogą być zabójcze dla osób z wszczepionymi rozrusznikami serca i innymi podobnymi urządzeniami — ostrzegają eksperci. Bliski kontakt, w odległości ok. 3 cm, z magnesem neodymowym destabilizuje bowiem ich pracę (Heart Rhythm). Autorzy raportu uważają, że producenci magnesów powinni na nich umieszczać specjalne ostrzeżenia.



Mikrosatelita zamruga kodem Morse'a

31 lipca 2012, 09:20

Pod koniec zeszłego tygodnia do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej dotarł bezzałogowy statek towarowy z jedzeniem, ubraniami, wyposażeniem i serią miniaturowych satelitów CubeSat. Jeden z nich - FITSAT-1 (inaczej NIWAKA) - będzie nadawał wiadomości kodem Morse'a. Co ważne, ma je być widać z Ziemi.


Jedni projektują kolej magnetyczną, inni lewitujące dywany...

12 sierpnia 2013, 09:17

MiCasa Lab stworzyło dywan, który dzięki 6 parom magnesów neodymowych lewituje na wysokości 7 cm nad podłogą. Na razie prototyp może unieść w powietrze małe, bo maksymalnie 2,4-kg zwierzęta. Bohaterem obiegających media zdjęć jest mops Daniel. Jak widać, nie przeszkadza mu utrata gruntu pod łapami...


© NASA

Buty dla tych, którzy pozazdrościli Neilowi Armstrongowi

17 lutego 2016, 13:36

Nowojorski start-up Moonshine Crea zorganizował niedawno zbieranie funduszy na produkcję butów 20:16 MoonWalker, które pozwolą doświadczyć chodzenia w warunkach mikrograwitacji.


Słuchawki z bambusa

5 września 2006, 16:18

Firma Amadana postanowiła wyprodukować słuchawki, które będą wyróżniały się wśród tysięcy podobnych urządzeń zalegających półki sklepowe. Jej pracownicy stwierdzili, że dzięki wykorzystaniu naturalnego materiału, każda para będzie posiadała indywidualny wygląd.


Maglev w wersji spożywczej

24 czerwca 2010, 08:42

Naukowcy znaleźli nowe zastosowanie dla lewitacji magnetycznej, zjawiska dobrze znanego konstruktorom i pasażerom kolei Maglev, gdzie tradycyjne tory zostały zastąpione układem elektromagnesów. Teraz przyszła kolej na czujniki do analizowania zawartości soli w wodzie bądź tłuszczu w pokarmach i napojach, m.in. serze, wodzie czy mleku (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy