![](/media/lib/366/n-bakteriewolkna-ad2d355ad94126288f87748a5df09ede.jpg)
Bakterie mikrobiomu mają ulubione typy włókien
20 września 2019, 11:27Dostarczanie wraz z dietą odpowiednich typów włókien jest konieczne, by mogły się rozwijać prozdrowotne bakterie mikrobiomu jelit, zauważyli naukowcy z Wydziału Medycyny Washington University. Badania prowadzono na myszach, których jelita skolonizowano ludzkim mikrobiomem. Użyto przy tym nowych technik badania całego procesu odżywiania się.
![](/media/lib/339/n-miod-ddcbb1313969678738c8c464ca7a8758.jpg)
Naukowiec: miody miejskie są równie zdrowie, jak te z pasiek wiejskich
19 lutego 2019, 11:04Miód z pasiek miejskich jest tak samo zdrowy, jak ten z pasiek wiejskich. Pszczoły doskonale radzą sobie w polskich metropoliach i znajdują masę pokarmu przez cały sezon, a jednym z ich ulubionych miejsc są... cmentarze - opowiada PAP dr Hajnalka Szentgyörgyi.
![](/media/lib/321/n-wyspybrytyjskie-389994899629bcc7d4709d7e57631da0.jpg)
Laurencja, Awalonia i Armoryka utworzyły Wyspy Brytyjskie?
18 września 2018, 06:07Naukowcy od dziesiątków lat są przekonani, że Wyspy Brytyjskie powstały przed 400 milionami lat wskutek zderzenia terranu Awalonia i kratonu Laurencja. Jednak geolodzy z University of Plymouth uważają, że w procesie tym brał też udział terran Armoryka. Dowody na to zdobyto badając skały w Devon i Kornwalii.
![](/media/lib/138/n-sawanna-45532824374625c938a7f74adc787e80.jpg)
Pasterze od tysięcy lat udoskonalają afrykańską sawannę
30 sierpnia 2018, 12:32Pasterze epoki kamienia, którzy przybyli do wschodniej Afryki przed 3500 lat, nie zdegradowali, wbrew temu co się uważa, sawanny, ale zmienili jej szatę roślinną na lepszą, mówi profesor Stanley Ambrose z Washington University. W miejscach, w których przebywali, zwiększyła się różnorodność, stabilność i odporność ekosystemu, dodaje uczony.
![](/media/lib/313/n-hoabin-d5214634588096883ae5981d6b51e890.jpg)
Badania DNA rzucają światło na różnorodność w Azji Południowo-Wschodniej
9 lipca 2018, 09:16Azja Południowo-Wschodnia ma jedną z najbardziej zróżnicowanych genetycznie ludzkich populacji na świecie. Od ponad 100 lat istnieje spór pomiędzy naukowcami, która z dwóch teorii dotyczących wczesnej historii człowieka jest prawdziwa.
![](/media/lib/296/n-betszemesz-53dfbcbf685dc7e57290f419a3870c4f.jpg)
Bizantyjski klasztor i kościół odkryte w Bet Szemesz
29 grudnia 2017, 11:40W izraelskim Bet Szemesz znaleziono pozostałości bizantyjskiego klasztoru i kościoła. Wiek zabytków oszacowano na 1500 lat. Odkrycia dokonali archeolodzy z Izraelskiej Służby Starożytności, którzy badali teren przed planowaną rozbudową dzielnicy Ramat Bet Szemesz
![](/media/lib/295/n-kisar-934656487dd6c83720dea0812ae00390.jpg)
Bogactwo rysunków naskalnych na niewielkiej indonezyjskiej wyspie
18 grudnia 2017, 12:05Na niewielkiej indonezyjskiej wyspie Kisar niespodziewanie znaleziono liczne przykłady sztuki naskalnej. Wyspa o powierzchni zaledwie 81 km2 położona jest na północ od Timoru Wschodniego i dotychczas nie cieszyła się zbytnim zainteresowaniem archeologów
![](/media/lib/288/n-koczkodan-aeb1513dfddb5448b11c3ecb73f7feaf.jpg)
W Beninie udało się odtworzyć pierwotny las
15 września 2017, 11:32Przez ostatnich 20 lat Peter Neuenschwander z Międzynarodowego Instytutu Rolnictwa Tropikalnego, Aristide Adomou z Uniwersytetu Abomey-Clavai i pomagający im lokalni mieszkańcy walczyli o odrodzenie pierwotnego lasu, poprzecinanego licznymi polami uprawnymi i nieużytkami
![](/media/lib/287/n-interaktywna-mapa-pokazujaca-polaczenia-miedzy-kategoriami-emocji-ad4658609a20b19f29a28d1b52a8075a.jpg)
Z 6 kategorii emocji zrobiło nam się aż 27
8 września 2017, 12:40Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley pokazuje, że ludzkie emocje można przypisać nie do 6, jak dotąd zakładano, ale do 27 kategorii.
![](/media/lib/206/n-sok-grejpfrutowy-eda82cf6c3f9e8f31291fefbd7d05cae.jpg)
Butelka (nie tylko) soku na zdrowie
6 września 2017, 10:37Prozdrowotny cydr albo wino? Czemu nie! Wprawdzie to soki, koktajle i przeciery zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych, ale bogactwo wartościowych związków możemy czerpać również z innych produktów, do których dodawane są warzywa i owoce.