Bezdech zwiększa insulinooporność
18 maja 2010, 08:41Bezdech senny może prowadzić do zmian metabolicznych zwiększających insulinooporność.
Popularny dodatek do żywności pogarsza funkcje jelita cienkiego
20 lutego 2017, 11:43Przewlekła ekspozycja na tlenek tytanu(IV), popularny dodatek do żywności, który występuje m.in. w gumach do żucia czy cukierkach, zmniejsza zdolność jelita cienkiego do wchłaniania składników odżywczych i jego funkcję barierową w stosunku do patogenów.
Powolna śmierć Zatoki Meksykańskiej
7 czerwca 2010, 08:46Katastrofę platformy wiertniczej „Deepwater Horizon" w Zatoce Meksykańskiej od początku okrzyknięto jedną z największych katastrof ekologicznych. Naukowcy są zgodni, że raczej należy jednoznacznie przyznać jej miano „największej". I oczekiwać długoterminowych, tragicznych skutków.
Mikroplastik powoduje zmiany w tkankach ryb
18 marca 2020, 20:46Chroniczna ekspozycja na włókna mikroplastiku może powodować poważne zmiany w skrzelach ryb i zwiększenie produkcji komórek jajowych u samic – ustalili naukowcy z amerykańskiego Duke Universty i chińskiego Zhejiang University of Technology.
Ołów ciągle groźny
19 lutego 2013, 08:42Joel Schwartz z Harvard School of Public Health powiedział uczestnikom corocznej konferencji American Association for the Advancement of Science, że konieczne jest dalsze ograniczenie ekspozycji człowieka na ołów. Niektórzy słuchacze byli zaskoczeni takim postawieniem sprawy, gdyż kwestia obecności ołowiu w środowisku naturalnym wydawała się rozwiązana
Zmiany diety związane z urbanizacją prowadzą do większej liczby chorób chronicznych
14 lutego 2021, 09:40W Afryce Subsaharyjskiej zachodzi obecnie urbanizacja na bezprecedensową skalę. Ma to olbrzymi wpływ na zdrowie ludzi i wzorce rozprzestrzeniania się chorób. Zespół naukowy z Tanzanii, Holandii i Niemiec zbadał, jak urbanizacja wpływa na dietę i procesy metaboliczne.
Utyli przez kanapę
9 marca 2007, 09:01Naukowcy z University of New Hampshire uważają, że w genezie otyłości związki chemiczne obecne w wielu artykułach codziennego użytku odgrywają nie mniejszą rolę niż ćwiczenia oraz dieta, a właściwie ich brak. Chodzi tu o substancje opóźniające zapłon tapicerowanych mebli, dywanów, komputerów, suszarek czy kuchenek mikrofalowych.
Mykotoksyny ułatwiają zadanie wirusowi HIV
25 lipca 2013, 06:43Aflatoksyny, mykotoksyny wytwarzane przez pleśni pokrywające często magazynowaną kukurydzę, pszenicę, ryż i orzechy, mogą po cichu pogarszać epidemię AIDS.
Picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób wątroby
22 czerwca 2021, 10:03Spożywanie każdego rodzaju kawy, czy to z kofeina, czy bezkofeinowej, zarówno mielonej jak i instant, jest powiązane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chronicznych chorób wątroby oraz powiązanych z nimi dolegliwości. Do takich wniosków doszli naukowcy w Uniwersytetów w Edynburgu i Southampton
Nadmiar coca-coli szkodzi nerkom
25 stycznia 2008, 12:17Badacze z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) twierdzą, że wypijanie codziennie co najmniej dwóch coca-coli (zarówno zwykłych, jak i dietetycznych) dwukrotnie zwiększa ryzyko powstawania kamieni i innych chronicznych chorób nerek.