Awokado wpływa na wchłanianie witaminy A

11 lipca 2014, 13:42

Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu). Sprzyja też przekształcaniu karotenów w aktywną formę witaminy A.



U.S. Department of Agriculture, USDA

Witaminy grupy B a starzenie mózgu

17 sierpnia 2010, 22:35

Witaminy B6, B12 oraz kwas foliowy są ważnymi składnikami odżywczymi dla naszego mózgu. Ich rola i znaczenie nie są jeszcze dobrze poznane, ale najnowsze badania, prowadzone między innymi przez Departament Rolnictwa USA zaczynają wyjaśniać nam niektóre zależności.


Otyłość prowadzi do niedoboru witaminy D

7 lutego 2013, 11:40

Otyłość może prowadzić do niedoboru witaminy D.


Rola witaminy B12 w patogenezie trądziku

25 czerwca 2015, 11:58

Witamina B12 zmienia aktywność genów bakterii ze skóry twarzy części ludzi, którzy normalnie mają zdrową cerę. Modyfikacja ta sprzyja stanowi zapalnemu i powstawaniu wyprysków.


Nieznana funkcja witaminy C w oku i mózgu

18 lipca 2011, 13:58

Neurony siatkówki potrzebują witaminy C do prawidłowego działania – ujawnili naukowcy z Oregon Health & Science University (OHSU).


Suplementy witaminy E zmniejszają masę kostną?

5 marca 2012, 12:10

Suplementy z witaminą E mogą zmniejszać masę kostną. Naukowcy z Keio University zauważyli, że myszy, którym podawano duże dawki witaminy E, miały mniejszą masę kostną od zwierząt z niedoborem tej witaminy.


Wysokie dawki witaminy C grożą zaćmą

18 grudnia 2009, 13:08

Szwedzcy naukowcy z Karolinska Institutet przez ponad 8 lat śledzili losy ok. 24.600 dorosłych kobiet. Odkryli, że u pań, które regularnie bądź okazjonalnie zażywały wysokie dawki witaminy C - mniej więcej 1000-miligramowe - o ok. 25% wzrastało ryzyko konieczności poddania się operacji usunięcia zaćmy starczej (American Journal of Clinical Nutrition).


Końska dawka witaminy C wyleczy nowotwór?

5 sierpnia 2008, 10:45

Amerykańscy badacze dowodzą, że witamina C podawana w bardzo wysokich dawkach może skutecznie zabijać komórki nowotworowe. O swoim odkryciu donoszą na łamach czasopisma Proceedings of the National Academy of Sciences.


Witaminy B mogą nie zmniejszać ryzyka demencji

13 listopada 2014, 13:46

Przyjmowanie witaminy B12 i kwasu foliowego nie zmniejsza ryzyka rozwoju demencji i zaburzeń myślenia u starszych osób.


Niedobór witaminy D sprzyja zachorowaniu na raka?

21 października 2010, 22:52

Pojawiające się w różnych badaniach sugestie o powiązaniu niedoboru witaminy D z ryzykiem zachorowania na raka znajdują potwierdzenie w dwóch studiach przeprowadzonych na University of Rochester. Wskazują one na zwiększone ryzyko raka piersi i jelita grubego.