Mleko pomaga w odchudzaniu

22 września 2010, 10:39

Ludzie, którzy odchudzając się, piją mleko lub jedzą nabiał, tracą średnio na wadze więcej niż osoby spożywające niewiele bądź rezygnujące w ogóle z produktów mlecznych (American Journal of Clinical Nutrition).



Kwas foliowy nie tylko dla ciężarnych

25 listopada 2006, 16:18

Brytyjscy naukowcy uważają, że suplementacja kwasem foliowym może zapobiec chorobom serca i udarom.


Pizza skrojona na miarę dorosłego

2 lipca 2012, 12:24

Prof. Mike Lean z Uniwersytetu w Glasgow i biznesmen Donnie Maclean stworzyli zrównoważoną odżywczo pizzę. Jak zapewniają panowie, zawiera ona 30% zalecanej normy witamin, minerałów, kalorii, białek oraz węglowodanów.


Foliowy pomidor

7 marca 2007, 18:07

Badacze z Instytutu Nauk o Żywieniu i Rolnictwie Uniwersytetu Florydzkiego stworzyli pomidory, które zawierają dawkę kwasu foliowego (folacyny), odpowiadającą całemu dziennemu zapotrzebowaniu na ten składnik odżywczy. Ich odkrycie docenią z pewnością przyszłe mamy oraz kobiety dopiero przygotowujące się do ciąży.  


Poziom składników odżywczych wpływa na zdolności poznawcze

29 grudnia 2011, 11:19

Starsze osoby z wysokim poziomem kilku witamin (B, C, D i E) oraz kwasów tłuszczowych typu omega-3 we krwi lepiej wypadają w testach zdolności poznawczych i doświadczają mniejszego spadku objętości mózgu. To jedno z pierwszych studiów, które uwzględnia stężenie pewnych substancji we krwi, a nie bazuje na kwestionariuszach.


Od niedoboru głowa boli

5 stycznia 2017, 12:32

Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko chronicznego bólu głowy.


Leczenie depresji witaminą D

26 czerwca 2012, 13:08

Zlikwidowanie niedoborów witaminy D łagodzi objawy u kobiet z umiarkowaną i głęboką depresją.


Witamina D zwiększa tolerancję wysiłku i jest dobra dla serca

2 listopada 2015, 10:22

Zażywanie witaminy D pomaga w zwiększeniu poziomu sprawności i zmniejszeniu ryzyka choroby serca.


Witamina D wspomaga gojenie oparzeń

6 listopada 2017, 13:10

U ludzi z ciężkimi oparzeniami, którzy mają wyższe poziomy witaminy D, gojenie przebiega szybciej.


Przechodzącym stabilizację kręgosłupa często brakuje wit. D

3 listopada 2011, 12:43

Wiele osób przechodzących operacje kręgosłupa ma niski poziom witaminy D, co może utrudniać rekonwalescencję.