Dieta uboga w asparaginę może ograniczyć przerzutowanie pewnego typu raka piersi
Ograniczenie w diecie myszy zawartości aminokwasu asparaginy w bardzo dużym stopniu ogranicza zdolność trójujemnego raka sutka do tworzenia przerzutów.
Trójujemne raki sutka to komórki nowotworowe, charakteryzujące się brakiem ekspresji zarówno receptorów steroidowych (ER/PR; estrogenowych i progesteronowych), jak i receptora HER2. Brak białek receptorowych oznacza, że leki przeciwnowotworowe nie mogą ich namierzyć i podczas leczenia trzeba się uciekać do bardzo agresywnych i toksycznych metod terapii.
Do pokarmów bogatych w asparaginę należą nabiał, serwatka, wołowina, drób, jaja, ryby, owoce morza, szparagi, ziemniaki, orzechy, soja czy pełne ziarna. Niewielkie ilości tego aminokwasu występują w większości warzyw i owoców.
Nasze badanie jako kolejne pokazuje, że dieta może wpływać na przebieg choroby - podkreśla dr Simon Knott z Centrum Medycznego Cedars-Sinai.
Jeśli wyniki zostaną potwierdzone na ludzkich komórkach, ograniczenie ilości asparaginy spożywanej przez pacjentów onkologicznych mogłoby się stać strategią wspomagania istniejących terapii.
Naukowcy z kilkunastu instytucji skupili się na trójujemnych komórkach raka piersi, bo rosną i rozprzestrzeniają się one szybciej od innych typów komórek nowotworowych.
Akademicy podkreślają, że choć większość komórek nowotworowych pozostaje w pierwotnym ognisku, to pewien ich podzbiór dostaje się do krążenia i kolonizuje płuca, mózg i wątrobę. Autorzy publikacji z pisma Nature chcieli ustalić, co je wyróżnia. Okazało się, że obecność syntetazy asparaginy - enzymu wykorzystywanego przez komórki do produkcji asparaginy - w guzie pierwotnym silnie korelowała z późniejszym rozprzestrzenianiem się guza.
Zespół zauważył, że przerzutowanie można było znacznie ograniczyć, obniżając poziom syntetazy asparaginy, podając chemoterapeutyk L-asparaginazę lub wprowadzając dietę eliminacyjną. Kiedy myszom podawano pokarm obfitujący w asparaginę, komórki rakowe rozprzestrzeniały się szybciej.
Nasze wyniki dobitnie sugerują, że zmiany w diecie mogą wpływać zarówno na odpowiedź na pierwotna terapię, jak i na ryzyko, że choroba będzie się kiedyś rozprzestrzeniać - podkreśla prof. Gregory J. Hannon z Uniwersytetu w Cambridge.
Obecnie naukowcy planują wstępne testy kliniczne z udziałem zdrowych osób, które wdrażałyby dietę ubogą w asparaginę. Gdyby dzięki temu dochodziło do spadków asparaginy, kolejnym etapem byłyby badania z udziałem pacjentów onkologicznych.
To studium może mieć znaczenie nie tylko dla raka piersi, ale i dla innych przerzutujących nowotworów - podsumowuje dr Ravi Thadhani z Cedars-Sinai.
Komentarze (0)