Jak sobie zjesz, tak się wyśpisz
Naukowcy ze Szkoły Medycznej Perelmanów Uniwersytetu Pensylwanii wykazali, że określonymi składnikami diety można próbować wyjaśnić zarówno krótki, jak i długi sen i że u ludzi spożywających szeroką gamę produktów wzorce snu są najzdrowsze.
Choć wielu ludzi zdaje sobie sprawę z wpływu diety na jakość snu, związek ten nie był zbyt często badany na niwie naukowej, zwłaszcza w warunkach naturalnych. Generalnie wiemy, że osoby przesypiające każdej nocy 7-8 godzin z największym prawdopodobieństwem mogą się również pochwalić dobrym ogólnym stanem zdrowia [...], dlatego zadaliśmy sobie proste pytanie: Czy istnieją różnice dietetyczne pomiędzy jednostkami wspominającymi o skróconym, wydłużonym i standardowym czasie snu? - opowiada dr Michael A. Grandner.
By odpowiedzieć na to pytanie, Amerykanie przeanalizowali dane z 2007-2008 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Wybór nie był, oczywiście, przypadkowy, bo do NHANES wylosowano próbę reprezentatywną dla USA i zadano wiele pytań dotyczących zdrowia, diety oraz czynników demograficznych.
Zespół Grandnera skupił się na pytaniu o ilość snu. W ten sposób wyodrębniono grupy, w których był on bardzo krótki.
Okazało się, że grupy różniły się, jeśli chodzi o liczbę dostarczanych organizmowi kalorii. Najwięcej spożywały ich osoby śpiące krótko. Na kolejnych miejscach uplasowali się przedstawiciele grupy standardowej, śpiącej bardzo krótko i wreszcie długo. Grupy różniły się także pod względem konsumpcji wielu kategorii składników odżywczych, w tym białek, węglowodanów, witamin i minerałów.
Bardzo krótki sen wiązał się z mniejszym spożyciem wody z kranu, likopenu i węglowodanów ogółem. Krótki sen korelował z mniejszymi ilościami witaminy C, wody z kranu i selenu oraz zwiększonym spożyciem luteiny/zeaksantyny. W przypadku ochotników śpiących długo odnotowano zmniejszoną konsumpcję teobrominy, kwasu laurynowego, choliny i węglowodanów ogółem; okazało się jednak, że ludzie ci pili więcej alkoholu.
Ustaliliśmy [...], że krótki i długi sen wiązał się z mniejszą różnorodnością pokarmów. Nadal nie wiemy, czy gdyby ludzie zmienili swoją dietę, byliby w stanie wpłynąć na wzorce snu. Należy to ustalić, bo krótki sen koreluje z przyrostem wagi i otyłością, cukrzycą oraz chorobami sercowo-naczyniowymi. Jednostki śpiące długo także muszą się liczyć z negatywnymi skutkami zdrowotnymi - podkreśla Grandner, marząc o idealnej mieszance składników odżywczych, która sprzyjałaby regenerującemu snowi.
Komentarze (1)
Acrux, 7 lutego 2013, 21:16
Ale na sen mają wpływ wiele czynników, psychiczne też. A alkohol obniża jakoś snu, więc przed snem raczej nie polecam...
Te wyniki są zbyt rozbieżne, niczego nie udowadniają, a fajnie, że małe spożycie węglowodanów ogółem powoduje zarówno krótki, jak i długi sen. Tudzież długi/krótki sen jest powodowany mniejszym spożyciem węglowodanów ogółem...