Antynowotworowa kapusta

| Medycyna

Kapusta może odgrywać kluczową rolę... w niszczeniu komórek raka piersi, poinformowali badacze z Medical Research Council.

Naukowcy odkryli, że indol trójmetylowy (I3C), związek występujący w zielonych warzywach, np. w kapuście czy brukselce, niszczy komórki rakowe, gdy jest stosowany łącznie z tradycyjną chemioterapią.

Naukowcy chcą teraz przeprowadzić testy z udziałem ludzi, by sprawdzić, czy nowo odkryta metoda może usprawnić proces leczenia.

Właściwości prozdrowotne różnych produktów spożywczych doceniono już wcześniej. Nie od dziś eksperci zalecają przestrzeganie zasad zbilansowanej diety, a także jedzenie świeżych owoców i warzyw, zwracając uwagę na ich rolę w zapobieganiu wszelkiego rodzaju nowotworom.

Obecnie trwają prace nad uzyskaniem skoncentrowanych form określonych substancji, by móc je wykorzystać jako suplementy wspomagające działanie leków.

Przemawiając na konferencji National Cancer Research Institute w Birmingham, profesor Margaret Manson podkreśliła, że I3C może zabijać komórki nowotworowe lub przynajmniej powstrzymywać ich rozwój. Indol trójmetylowy wywołuje zmiany wewnątrz komórek, czyniąc je bardziej podatnymi na działanie leków. Terapia jest więc skuteczniejsza niż w przypadku, gdyby zastosować tylko i wyłącznie tradycyjne metody leczenia. Akademicy podkreślają również, że dzięki I3C można zastosować niższe dawki chemioterapeutyków, a będą one działać tak samo skutecznie, jak wyższe.

indol trójmetylowy I3C kapusta brukselka zielone warzywa rak piersi