Lody, które zmieniają kolor
Manuel Linares stworzył lody Xamaleón, które topiąc się, wolno zmieniają kolor.
Trzydziestosiedmioletni Hiszpan jest z wykształcenia fizykiem, który jakiś czas temu postanowił zostać profesjonalnym kucharzem. Ostatnio brał udział w kursie przygotowywania lodów w Barcelonie. Uczniów zachęcano do tworzenia nowych smaków, więc Manuel wykorzystał sytuację, by zadeklarować wynalezienie słodyczy zmieniających kolor. Początkowo instruktor odnosił się do pomysłu sceptycznie, musiał jednak zmienić zdanie, gdy Xamaleón (po katalońsku "kameleon") ujrzał w końcu światło dzienne.
Wszyscy się śmiali, ale jako fizyk [i inżynier] wiedziałem o kilku opcjach, które mogły zadziałać. Byłem zachwycony, gdy udało mi się to rozgryźć i stworzyłem lody zmieniające barwę. Ponieważ wykorzystanie wyłącznie naturalnych składników miało dla mnie duże znaczenie, potrwało to nieco dłużej. Linares twierdzi, że w skład lodowego kameleona wchodzą truskawki, kakao, migdały, banany, pistacje, wanilia i karmel. Z oczywistych względów nie chce jednak zdradzać szczegółów przepisu. Deser o smaku tutti-frutti cieszy się ponoć ogromną popularnością.
Źródłem inspiracji był dla fizyka Charlie Harry Francis, wynalazca kulinarny i właściciel firmy Lick Me I'm Delicious (w kwietniu pisaliśmy o jego lodach o smaku viagry). Choć proces patentowy nadal trwa, Linares już snuje plany rozszerzenia działalności poza Hiszpanię.
Komentarze (4)
radsun, 28 lipca 2014, 16:46
Obejrzałem ten filmik dwa razy i nie widzę żadnej zmiany koloru. No i najważniejsze jak smakuje taka mieszanka?
nantaniel, 28 lipca 2014, 18:05
Zmiana barwy antocyjanów w zależności od pH, ot cały "sekret".
pogo, 28 lipca 2014, 18:06
Też miałem z tym problem. Dopiero wymuszone przeskoczenie miedzy początkiem a końcem klipu pozwoliło zauważyć, że to rzeczywiście działa.
Astroboy, 28 lipca 2014, 18:19
Jakoś nie moja bajka. Ze słodyczy to jedynie wytrawne wino i usta Kobiet.