Korkowe obezwładnianie nosa

| Ciekawostki
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Derek Gavey (derekGavey), CC

Japońscy naukowcy sądzą, że za zjawiskiem tzw. korkowego wina, które pachnie zgniłymi ziemniakami, stoi nie tyle sama nieprzyjemna woń TCA (2,4,6-trichloroanizolu) z korka, co zdolność tego związku do tłumienia zmysłu powonienia.

Długo sądzono, że by wywołać nieprzyjemne wrażenie, TCA pobudza komórki czuciowe. Nasze badania wskazują jednak, że 2,4,6-trichloroanizol hamuje ich aktywność. Spekulujemy, że supresja może powodować stęchły zapach, który jest typową cechą wina korkowego - wyjaśnia prof. Hiroko Takeuchi z Uniwersytetu w Osace.

Zmniejszenie zdolności nosa do wychwytywania aromatów prowadzi do wyczuwania wyimaginowanej zatęchłej woni. Wg Japończyków, mamy do czynienia z wrażeniami pseudozapachowymi. W artykule opublikowanym na łamach PNAS akademicy ujawnili, że TCA hamuje kanały komórek rzęskowych. Ku swojemu zaskoczeniu specjaliści zauważyli, że zjawisko zachodziło nawet po zastosowaniu jednoattomolowego (1-aM) roztworu.

Takeuchi, Hiroyuki Katoc i Takashi Kurahashi uważają, że zaobserwowane zjawisko nie ogranicza się wyłącznie do wina korkowego. Wyniki pokazują, że spadek jakości pokarmów i napojów jest, przynajmniej częściowo, skutkiem powstawania supresora [TCA], a nie redukcji oryginalnego smaku.

wino korkowe TCA 2 4 6-trichloroanizol komórki rzęskowe aktywność hamować Hiroko Takeuchi