Korkowe obezwładnianie nosa
Japońscy naukowcy sądzą, że za zjawiskiem tzw. korkowego wina, które pachnie zgniłymi ziemniakami, stoi nie tyle sama nieprzyjemna woń TCA (2,4,6-trichloroanizolu) z korka, co zdolność tego związku do tłumienia zmysłu powonienia.
Długo sądzono, że by wywołać nieprzyjemne wrażenie, TCA pobudza komórki czuciowe. Nasze badania wskazują jednak, że 2,4,6-trichloroanizol hamuje ich aktywność. Spekulujemy, że supresja może powodować stęchły zapach, który jest typową cechą wina korkowego - wyjaśnia prof. Hiroko Takeuchi z Uniwersytetu w Osace.
Zmniejszenie zdolności nosa do wychwytywania aromatów prowadzi do wyczuwania wyimaginowanej zatęchłej woni. Wg Japończyków, mamy do czynienia z wrażeniami pseudozapachowymi. W artykule opublikowanym na łamach PNAS akademicy ujawnili, że TCA hamuje kanały komórek rzęskowych. Ku swojemu zaskoczeniu specjaliści zauważyli, że zjawisko zachodziło nawet po zastosowaniu jednoattomolowego (1-aM) roztworu.
Takeuchi, Hiroyuki Katoc i Takashi Kurahashi uważają, że zaobserwowane zjawisko nie ogranicza się wyłącznie do wina korkowego. Wyniki pokazują, że spadek jakości pokarmów i napojów jest, przynajmniej częściowo, skutkiem powstawania supresora [TCA], a nie redukcji oryginalnego smaku.
Komentarze (0)