Sto lat życia z superwinem
Zespół Yuejina Wanga z Northwest Agricultural and Forestry University w Yangling wyhodował odmianę winogron, które zawierają 6-krotnie więcej rezweratrolu. To jeden ze związków fenolowych czerwonego wina, któremu zawdzięcza ono korzystny wpływ na zdrowie.
Przypomnijmy, że rezweratrol oddala m.in. widmo chorób serca, ponieważ zmniejsza masę zakrzepów oraz świetnie współdziała z innym środkiem o podobnym działaniu: aspiryną. Dzięki rezweratrolowi wolniej się starzejemy, gdyż powstaje mniej reaktywnych wolnych rodników tlenowych.
Naukowcy wyposażyli nową roślinę w gen zapożyczony od dzikiej winorośli chińskiej. Vitus pseudoreticulata zawiera nietypową odmianę genu syntetazy stylbenu (STS), co stymuluje produkcję rezweratrolu. Z owoców superwinorośli będzie wytwarzany alkohol, ale początkowo badaczom przyświecał zupełnie inny cel. Wykorzystując właściwości rezweratrolu, chcieli stworzyć grzyboodporną roślinę (Plant Cell, Tissue and Organ Culture).
W 2004 roku gen syntetazy z winorośli wprowadzano do genomu topoli białej. W ten sposób uzyskano tanie źródło rezweratrolu, ale picie wina jest dla wielu osób o niebo przyjemniejsze od łykania tabletek...
Komentarze (2)
mikroos, 7 stycznia 2008, 19:41
Poza tym resweratol podawany w roztworze wodnym (czyli tabletka rozpuszczona w ślinie i sokach przewodu pokarmowego) prawie w ogóle się nie wchłania! Roztwory alkoholowe są jak najbardziej wskazane w celu optymalizacji wchłaniania.
waldi888231200, 7 stycznia 2008, 23:22
To będzie margaryna wśród win (ani olej ani nikiel ani masło) 8) Mam nadzieję że producenci zabronią nazywać tego winem i będzie dostępne tylko w aptece i to na receptę. 8)