Głód przez epidemię Eboli

| Humanistyka
HealthMap

ONZ informuje, że w Zachodniej Afryce z powodu epidemii Eboli niedobory żywności dotyczą już 500 000 ludzi. Do marca 2015 roku, jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, głód zagrozi milionowi osób. Od marca bieżącego roku Ebola zabiła około 7000 osób.

W Liberii, Sierra Leone i Gwinei, gdzie doszło do największej liczby zakażeń, ludzie unikają targów, pracownicy nie wychodzą na pola, co prowadzi do zaburzeń w produkcji i dystrybucji żywności. Ponadto zamykanie granic i wprowadzanie kwarantann dodatkowo zakłóca działanie łańcucha dostaw. „Epidemia ujawniła słabości w obecnym systemie produkcji i dystrybucji żywności” - mówi Bukar Tijani, reprezentant FAO w Afryce. Specjaliści obliczają, że obecnie w Gwinei niedobory żywności dotykają 230 000 osób. Za kilka miesięcy może ich być 470 000. W Liberii problemy z zaopatrzeniem w żywność dotyczy obecnie 170 000 mieszkańców, do marca będzie ich około 300 000. Zauważalny jest też spadek produkcji żywności. W 2014 roku, w porównaniu z rokiem poprzednim, w Liberii wyprodukowano o 8% żywności mniej, w Gwinei o 3% mniej, a w Sierra Leone spadek wynosi 5%.

Ebola epidemia głód produkcja żywności