HBI wskaże, co najlepiej pić
Z najnowszego numeru Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dowiadujemy się, że naukowcy z Virginia University of Technology (Virginia Tech) opracowali Healthy Beverage Index (HBI). To narzędzie pozwalające na ocenę wpływu przyjmowanych płynów na ludzkie zdrowie.
Obecnie istnieją takie narzędzia dla pokarmów stałych, natomiast jeśli chodzi o płyny to dotychczas skupiano się przede wszystkim na słodzonych napojach gazowanych czy alkoholach. HBI jest prawdopodobnie pierwszym narzędziem, pozwalającym na kompleksową oceną wszystkich płynów spożywczych.
Skala HBI wynosi od 0 do 100 punktów. Im więcej punktów, tym lepiej. Przy jej tworzeniu korzystano z 10-punktowego systemu oceny pozwalającego na oszacowanie ilości kalorii przyjmowanych z płytami, zapotrzebowanie na płyny czy rekomendowane dzienne spożycie poszczególnych rodzajów płynów, jak np. mleko, soki owocowe czy alkohole. Różnym czynnikom nadano różną wagę punktową ze względu na ich wpływ na zdrowie. Podczas tworzenia HBI wykorzystano dane dotyczące ponad 16 000 osób, które w latach 2005-2010 brały udział w National Health and Nutrition Examination Surveys. Informacje o zwyczajach żywieniowych tych ludzi oraz ich stanie zdrowia skorelowano z takimi czynnikami jak otyłość/nadwaga, nadciśnienie, insulinooporność, poziom cholesterolu czy wskaźnik CRP.
Dla wspomnianej próby średni wskaźnik HBI wynosił 63+/-16 punktów. Podczas analiz wzięto pod uwagę wiek, płeć, pochodzenie etniczne, poziom wykształcenia, stan cywilny, wielkość gospodarstwa domowego, ogólną ilość przyjmowanych kalorii i aktywność fizyczną. Okazało się, że wyższy HBI jest skorelowany z lepszym zdrowiem. U mężczyzn o prawidłowej wadze każde dodatkowe 10 punktów HBI było związane z 36% spadkiem ryzyka otyłości brzusznej i 7% spadkiem ryzyka podwyższonego poziomu CRP. U mężczyzn z nadwagą i otyłych każde 10 punktów HBI więcej to 4% mniejsze ryzyko problemów z przetwarzaniem insuliny oraz podniesionego poziomu cholesterolu LDL oraz 3% mniejsze ryzyko podniesionego ogólnego poziomu cholesterolu. Mniejsze było też ryzyko podwyższonego CRP oraz, o 4%, mniejsze ryzyko nadciśnienia. Z kolei wśród kobiet, niezależnie od wagi, każde 10 dodatkowych punktów HBI to o 4% mniejsze ryzyko problemów z insuliną, 3% zmniejszone ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu LDL i o 3% mniejsze ryzyko wystąpienia nadciśnienia.
Dla przeciętnej osoby istnieją trzy czynniki obniżające HBI. Pierwszy z nich to przede wszystkim spożywanie gazowanych napojów słodzonych, które obniżały HBI aż o 15 punktów. Drugi to przypadek, w którym z różnego typu napojów pochodzi ponad 10% dziennej dawki kalorii. Wówczas od HBI należy odjąć 20 punktów. W końcu trzeci czynnik to spożywanie zbyt małe ilości płynów, co skutkowało obniżeniem HBI o 3 punki.
Twórcami HBI są doktorzy Kiyah J. Duffey i Brenda M. Davy.
Komentarze (0)