Mariaż kuchni molekularnej i rzeczywistości wirtualnej
Kokiri Lab z Los Angeles chce zaproponować swoim klientom niskokaloryczne dania, które dzięki hełmowi do rzeczywistości wirtualnej Oculus Rift i rozpylanym w otoczeniu zapachom będą smakować jak stek, sushi albo ciasto.
Autorzy projektu Nourished twierdzą, że można z powodzeniem połączyć kuchnię molekularną z rzeczywistością wirtualną, bez obawy o kaloryczność czy kwestie zdrowotne. Mają na tym skorzystać nie tylko osoby odchudzające się, ale i cierpiące na alergie, cukrzycę lub choroby serca.
Poza hełmem VR w zestawie znajdą się dyfuzor, a także czujniki wykrywające ruch i obecność pokarmu. Reologiczne i teksturalne właściwości "wirtualnych" pokarmów będą odtwarzane za pomocą polimerów hydrokoloidowych i gum, np. gumy arabskiej. W relacji prasowej wspomina się o składnikach pozyskiwanych z glonów, owoców, warzyw czy nasion.
Inspiracją dla projektu Nourished był film z 1991 r. pt. "Hook", w którym Piotruś Pan uczy się wykorzystywać wyobraźnię, by na stole pojawiały się różne potrawy. Jesienią zeszłego roku podczas kolacji przyjaciele twórcy Kokiri Lab, Jinsoo Ana, rozmarzyli się, że dobrze by było mieć taki stół. Później An dowiedział się, że jego ojczym choruje na cukrzycę. Jako osoba z alergią na gluten i soję dobrze rozumiał kwestie związane z kulinarnymi ograniczeniami i wyrzeczeniami. Wszystkie te zdarzenia zaowocowały niecodziennym pomysłem...
Komentarze (0)