Zwalczanie nadmiernego wzrostu grzyba za pomocą oleju kokosowego
Olej kokosowy skutecznie kontroluje u myszy nadmierny wzrost bielnika białego (Candida albicans).
C. albicans stanowi florę fizjologiczną przewodu pokarmowego 40-80% populacji. Gdy jednak działanie układu odpornościowego ulega upośledzeniu, bielnik może się rozprzestrzenić poza przewód pokarmowy i wywołać chorobę.
By kontrolować C. albicans w przewodzie pokarmowym i zapobiec jego przedostaniu do krwiobiegu, można podawać leki przeciwgrzybicze, lecz ich nadmierne stosowanie prowadzi do wykształcenia oporności drożdżaka.
Próbując rozwiązać ten problem, zespół mikrobiolog Carol Kumamoto i dietetyk Alice H. Lichtenstein z Tufts University badał, jak na zawartość C. albicans w przewodzie pokarmowy myszy, wpływają 3 tłuszcze: oleje kokosowy i sojowy oraz łój wołowy. Kontrolnej grupie gryzoni podawano standardową karmę. Olej kokosowy wybrano, bo wcześniejsze badania laboratoryjne wykazały, że ma właściwości przeciwgrzybicze.
W porównaniu do diety bogatej w olej sojowy i łój, dieta obfitująca w olej kokosowy zmniejszała liczebność bielnika białego w jelicie. W porównaniu z łojem, sam olej kokosowy lub połączenie oleju kokosowego z łojem wołowym zmniejszało liczebność C. albicans o ponad 90%.
Olej kokosowy ograniczał kolonizację drożdżakiem nawet wtedy, gdy myszy przestawiano z łoju na olej kokosowy lub gdy karmiono je w tym samym czasie olejem kokosowym i łojem. To oznacza, że uzupełnienie dotychczasowej diety pacjenta tym tłuszczem może pomóc kontrolować wzrost bielnika białego w jelicie i ewentualnie zmniejszyć ryzyko zakażeń wywoływanych przez C. albicans - wyjaśnia dr Kumamoto.
Lichtenstein sugeruje, by terapię olejem kokosowym traktować raczej jako interwencję, a nie długoterminowy sposób zapobiegania zakażeniom grzybiczym.
Komentarze (0)