Dieta wysokotłuszczowa w czasie ciąży zwiększa ryzyko raka piersi w następnych pokoleniach
Badanie na myszach wykazało, że wysokotłuszczowa dieta w czasie ciąży zwiększa ryzyko raka piersi na kilka pokoleń - u córek i prawnuczek.
Dieta wysokotłuszczowa wiąże się ze stanem zapalnym, a liczne badania epidemiologiczne wskazywały na związek między stanem zapalnym a ryzykiem nowotworu - podkreśla prof. Leena Hilakivi-Clarke z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Georgetown.
W ramach wcześniejszych studiów zespół Hilakivi-Clarke ustalił, że u córek myszy jedzących wysokotłuszczową karmę w czasie ciąży ryzyko nowotworu było wyższe. Najnowsze badanie pokazało dodatkowo, że gdy dietę zmieniono na wysokotłuszczową w 2. trymestrze, gdy tworzy się linia płciowa - czyli ciąg komórek płciowych, które łączą pokolenia i gwarantują trwanie gatunku - podwyższone ryzyko raka piersi występowało także u prawnuczek.
Sekwencjonowanie RNA ujawniło różną ekspresję, odpowiednio, 1587 i 4423 genów u córek i prawnuczek matek karmionych paszą wysokotłuszczową i kontrolną. Podobną zmianę w obu pokoleniach zaobserwowano w przypadku 48 genów; zmiany dotyczyły m.in. genów powiązanych u kobiet z podwyższonym ryzykiem raka piersi (ANKEF1, IGFBP6, SEMA5B), opornością na leczenie (SLC26A3), gorszymi prognozami (ID4, JAM3, TBX2) i obniżoną odpornością przeciwnowotworową (EGR3, ZBP1).
Hilakivi-Clarke wyjaśnia, że zawartość tłuszczu w diecie myszy odpowiadała ilości, jaka może być dziennie spożywana przez ludzi. Kaloryczność posiłków myszy z grupy kontrolnej i wysokotłuszczowej (z dużą ilością oleju kukurydzianego bogatego w kwasy wielonienasycone n-6) była taka sama, co przekładało się na zbliżoną wagę wszystkich zwierząt. "Nasze eksperymentalne myszy 40% energii czerpały jednak z tłuszczu, podczas gdy w przypadku gryzoni kontrolnych z tłuszczów pochodziło tylko 18% energii. Typowa ludzka dieta składa się z 33% tłuszczu".
Myszy z grupy eksperymentalnej rozpoczynały wysokotłuszczową dietę w 10. dniu ciąży, a więc w czasie, kiedy zaczynają się rozwijać komórki płciowe córek. Jak tłumaczą autorzy publikacji z pisma Breast Cancer Research, okres ten odpowiada mniej więcej 3. trymestrowi ludzkiej ciąży. Pokolenia od córek po prawnuczki (F1-F3) były karmione paszą kontrolną.
Okazało się, że częstość występowania guzów wywołanych 7,12-dimetylobenzo[a]antracenem (DMBA) była znacząco wyższa w pokoleniach 1. i 3., czyli u córek i prawnuczek samic karmionych wysokotłuszczową paszą. Co więcej, okres utajenia procesu nowotworowego był krótszy, a obciążenie chorobą większe.
Wg Hilakivi-Clarke, wysokotłuszczowa dieta przed i po ciąży zwiększa ryzyko raka piersi w dwóch następnych pokoleniach (u córek i wnuczek, ale nie u prawnuczek), co wskazuje, że nie dochodzi do dziedzicznych zmian w linii płciowej.
Starając się unikać alarmistycznego tonu, badacze przypominają, że badania wykazały, że ciężarne spożywają więcej tłuszczów niż kobiety niebędące w ciąży i że wzrost zawartości tłuszczów w diecie następuje między 1. a 2. trymestrem.
Komentarze (0)