Cukrzycy mają mniej białek chroniących przed atakiem układu odpornościowego
We krwi osób z cukrzycą typu 1. występuje niższy poziom 4 białek chroniących tkanki przed atakiem własnego układu odpornościowego.
Badacze z Georgia Regents University podkreślają, że u zdrowych krewnych pierwszego stopnia, którzy dzielą z chorymi część genów wysokiego ryzyka, we krwi znajdują się wysokie stężenia tych białek. Zdrowi ludzie bez genów ryzyka także mają wyższe poziomy IL8, IL-1Ra, MCP-1 i MIP-1β.
W kontekście uzyskanych wyników naukowcy wspominają o białkowym koktajlu, który można by podawać dzieciom z grupy wysokiego ryzyka cukrzycy i o nowych biomarkerach, wspomagających diagnozę i kontrolowanie choroby.
Naukowcy przyglądali się 13 cytokinom. Najpierw badali próbki krwi 697 dzieci z cukrzycą typu 1. i 681 osób bez przeciwciał przeciwwyspowych, później kolejnej (liczniejszej) grupy, złożonej z 1553 dzieci z cukrzycą i 1493 osób bez przeciwciał.
Okazało się, że wśród cukrzyków stale stwierdzano wyższy odsetek pacjentów z niższym poziomem wymienionych białek.
Komórki ich trzustki nie wydzielają wystarczających ilości tych cytokin [zwykle jest ich na tyle dużo, by zapobiec atakowi układu odpornościowego] - opowiada dr Sharad Purohit.
Osoby z 3 genami wysokiego ryzyka cukrzycy typu 1., w których surowicy występuje duże stężenie IL8, IL-1Ra, MCP-1 i MIP-1β, chorują rzadziej. Gdyby osoby z genami wysokiego ryzyka nie wytwarzały większych ilości tych białek, prawdopodobnie miałyby cukrzycę - przekonuje dr Ashok Sharma.
Już w przeszłości w badaniach na modelu zwierzęcym wykazano, że MIP-1, jedno z białek, których niedobór stwierdzano u cukrzyków, chroni przed rozwojem cukrzycy typu 1. Poza tym u świeżo zdiagnozowanych pacjentów z cukrzycą typu 1., którzy weszli w fazę remisji, stwierdzano wyższy poziom IL-1Ra.
Zapewniamy dowody, że mogą zadziałać testy kliniczne z którąkolwiek z tych cząsteczek, a ich połączenie może się sprawdzić jeszcze lepiej - podsumowuje Jin-Xiong She.
Komentarze (0)