Chorym z cukrzycą typu 2. służy dieta wysokotłuszczowa?
Zazwyczaj chorym z cukrzycą typu 2. zaleca się, by ograniczyli spożycie tłuszczów, tymczasem najnowsze studium zespołu z Uniwersytetu w Linköping pokazuje, że korzystniejszy wpływ na poziom cukru i profil lipidowy ma dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa.
Hans Guldbrand i Fredrik Nyström przeprowadzili 2-letnie studium, w którym wzięło udział 61 chorych z cukrzycą typu 2. Badanych losowo przydzielono do jednej z dwóch grup: 1) stosującej dietę niskotłuszczową (low-fat diet, LFD) lub 2) niskowęglowodanową i wysokotłuszczową (low-carbohydrate diet, LCD). W grupie LCD 50% energetycznej racji dobowej (E%) pochodziło z tłuszczów, 20% z węglowodanów, a 30% z białek. W grupie LFD 30% energii czerpano z tłuszczu, 55-60% z węglowodanów, a 10-15 z białek.
Po upływie pół roku, kiedy utrata wagi była maksymalna, przedstawiciele obu grup schudli średnio 4 kg, a w 2. grupie znacznie poprawiła się kontrola glikemii. Średnie stężenie glukozy spadło z 58,5 do 53,7 mmol/mol, a stężenie insuliny obniżyło się o 30%. Mimo że wzrosło spożycie tłuszczów, a tłuszcze nasycone stanowiły większą ich część, profil lipidowy pacjentów wcale się nie pogorszył. Wręcz przeciwnie, wzrósł poziom dobrego cholesterolu HDL.
Choć spadła waga, nie stwierdzono istotnych statystycznie zmian ani w profilu lipidowym, ani glikemii grupy LFD.
Komentarze (4)
hononey, 14 maja 2012, 21:41
Ale o tym to już dawno było wiadomo, bo tyje się od węglowodanów, a nie od tłuszczu. Tylko różnica między tymi lekarzami a tymi z USA, jest taka, że Ci nie są skorumpowani. Teraz USA będzie zemściło i jeszcze bardziej wciskało Amerykanom 'jedzcie więcej pełnych ziaren'. Więcej na ten temat w książce ' Wheat Belly ' dla zainteresowanych
tss, 7 lipca 2012, 11:15
Cukrzyca powstaje gdy ilość zjadanych tłuszczów i cukrów (węglowodanów) wynosi ca po 40 %. Żeby jej nie mieć należy jadać tłuszczów znacznie więcej niż w wyżej opisanym badaniu - http://www.stachurska.eu/?p=7710 oraz - http://www.stachurska.eu/?p=5530 . Wystarczy skrupulatnie przestrzegać zasad. Pozdrawiam :-)
tss, 7 lipca 2012, 11:21
Jeszcze coś. Nadmiar białek na talerzu organizm przetwarza na węglowodany. Przestrzeganie proporcji między B(iałkiem) : T(łuszczem) pozwala nie wpaść w tę pułapkę. Niedobór białka jest również b. szkodliwy - http://www.stachurska.eu/?p=1441 .
tss, 11 lutego 2013, 19:43
Zainteresowanym: Nowa dieta dla diabetyków - bez owoców!...i innych cukrów prostych - http://www.stachurska.eu/?p=12340 .