Czekolada zmniejsza gęstość kości
Czekolada może osłabiać kości, sprzyjając złamaniom. Australijskie badania wykazały, że kobiety, które codziennie jedzą czekoladę, mają słabsze kości od pań ulegających słodkiej pokusie rzadziej niż raz w tygodniu.
U czekoladoholiczek ogólna gęstość kości była niższa o 3,1%. Różnica nie jest jednak zbyt duża. Ponadto zdrowsze kobiety mogły nie tylko jeść mniej słodyczy, ale w ogóle lepiej się odżywiać i więcej gimnastykować.
Kakao i czekoladę promuje się jako produkty o wielu właściwościach korzystnych dla układu sercowo-naczyniowego. Nie badano jednak ich wpływu na inne narządy wewnętrzne – twierdzi Jonathan Hodgson z Uniwersytetu Zachodniej Australii. Według niego, czekoladę błędnie postrzega się jako produkt zdrowy dla kości, bo obfituje w wapń i flawonole. Oprócz nich, zawiera jednak hamujące wchłanianie wapnia szczawiany i cukier, łączony z jego wydalaniem.
Australijczycy zauważyli, że tak się właśnie dzieje, gdy zbadali grupę 1000 kobiet w wieku 70-85 lat. Losowo przydzielono je do jednej z dwóch grup: 1) przyjmującej przez kilka tygodni suplementy wapnia i 2) zażywającej placebo. W tym czasie panie miały prowadzić dzienniczek i notować ilość spożywanej czekolady. Po koniec eksperymentu określano całkowitą i miejscową gęstość mineralną kości, a także ich wytrzymałość.
Kobiety rzadziej jedzące czekoladę miały mocniejsze kości od swoich bardziej łakomych rówieśniczek, a suplementacja wapniem w nikłym stopniu wpływała na uzyskane wyniki (American Journal of Clinical Nutrition).
To kolejne badania zaburzające obraz czekolady jako zdrowego produktu. Nie tak dawno w czasopiśmie medycznym The Lancet ukazał się artykuł, którego autorzy stwierdzali, że z wielu czekolad usuwa się antyutleniające flawonole. W ten sposób przysmak pozbawia się charakterystycznego gorzkiego posmaku, ale nie tylko. Zanikają właściwości prozdrowotne, ale pozostaje sporo tłuszczu...
Komentarze (9)
dirtymesucker, 26 stycznia 2008, 15:48
czekolada jest z mleka, to oczywiste że osłabia.omg
wilk, 19 kwietnia 2008, 15:08
O, to ciekawe. A ja myślałem, że z kakao, masła kakaowego i cukru...
waldi888231200, 19 kwietnia 2008, 16:05
Metodą ?? a także ich wytrzymałość (przez złamanie??) ;D
Przecież jakość kości to wynik trybu życia (grubsze i wytrzymalsze u ludzi aktywnych fizycznie), do tego czas eksperymentu (kilka tygodni) i wiek badanych (75 lat) wykluczają osiągnięcie jakichkolwiek miarodajnych wyników. 8)
mikroos, 19 kwietnia 2008, 16:16
O densytometrii, jak mniemam, nigdy nie słyszałeś?
O grupach kontrolnych i dobieraniu w pary osób badanych pewnie też nie? Nic dziwnego, że jeśli o metodologii badań nie masz pojęcia, potem wychodzą ci kwiatki pokroju PM.
waldi888231200, 19 kwietnia 2008, 16:21
Na swiecie brak dwu takich samych rzeczy, a co dopiero dobieranie 75 letnich staruszek w pary ( duże zupełnie inne PM). 8)
mikroos, 19 kwietnia 2008, 16:25
Cytując klasyka: bojkot pe em.
waldi888231200, 19 kwietnia 2008, 16:41
Kto jest tym klasykiem?? Budda, Jezus, Platon, Sokrates, Seneka, Pitagoras, Michał Anioł, Hipokrates może choć Einstein, Lorenc, Dirac??
mikroos, 19 kwietnia 2008, 17:11
Wsłuchaj się we własne Pole Morfogenetyczne, a dowiesz się na pewno. W nim bowiem jest ukryta odpowiedź.
waldi888231200, 20 kwietnia 2008, 03:30
Brawo. 8)