Dieta śródziemnomorska dobra dla kości i mięśni kobiet po menopauzie
U kobiet w wieku pomenopauzalnym dieta śródziemnomorska wiąże się z większą masą mięśniową i gęstością kości.
Dietę śródziemnomorską powiązano z niższym ryzykiem choroby serca, cukrzycy, nowotworów i innych przewlekłych chorób. Jak jednak podkreśla główna autorka studium, Thais Rasia Silva z Universidade Federal do Rio Grande do Sul, znacznie mniej badań dotyczyło jej wpływu na skład ciała po menopauzie. Tymczasem ma to duże znaczenie, bo spadek poziomu estrogenów przyspiesza utratę masy kostnej i zwiększa ryzyko osteoporozy. Menopauza i starzenie zmniejszają też masę mięśniową.
Zespół Silvy prowadził badania na grupie 103 zdrowych kobiet z południowej Brazylii. Średni wiek wynosił 55 lat. Przeciętnie panie przeszły menopauzę 5,5 roku wcześniej. Ochotniczkom zbadano gęstość kości, określono też ogólne otłuszczenie oraz wskaźnik ALM (z ang. appendicular lean mass), który wyraża stosunek sumy beztłuszczowej masy ciała kończyn górnych i dolnych do kwadratu wzrostu i pomaga w ocenie zaniku mięśni. Dodatkowo panie wypełniały kwestionariusz żywieniowy dot. pokarmów jedzonych w zeszłym miesiącu.
Wyższy wskaźnik diety śródziemnomorskiej (ang. Mediterranean diet score, MDS), a więc większy stopień jej przestrzegania, wiązał się z wyższą gęstością kości w kręgosłupie lędźwiowym i większą masą mięśniową. Korelacja była niezależna od tego, czy kobiety przechodziły wcześniej hormonalną terapię zastępczą lub paliły. Nie zależała też od aktualnego poziomu aktywności fizycznej (mierzoną ją przez 6 dni za pomocą krokomierza).
Odkryliśmy, że dieta śródziemnomorska może być użyteczną niemedyczną strategią zapobiegania osteoporozie i złamaniom u kobiet w wieku pomenopauzalnym.
Komentarze (0)