Duże ilości cukrów nawet u zdrowych podwyższają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Zdrowi ludzie, którzy spożywają dużo cukru, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.
Naukowcy z Uniwersytetu Surrey wykazali, że na wysokocukrowej diecie zdrowi skądinąd mężczyźni mają podwyższony poziom lipidów we krwi oraz większe stłuszczenie wątroby.
W ramach badania przyglądano się 2 grupom mężczyzn: z dużą lub małą ilością tłuszczu zmagazynowanego w wątrobie. By sprawdzić, czy stopień stłuszczenia wątroby modyfikuje wpływ cukru na zdrowie sercowo-naczyniowe, podawano im nisko- lub wysokocukrową dietę. W niskocukrowej diecie z węglowodanów pochodziło nie więcej niż 140 kalorii dziennie, a w wysokocukrowej aż 650.
Po 12 tygodniach wysokocukrowej diety u mężczyzn z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) występowały zmiany w metabolizmie tłuszczów, które wiążą się z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Wyniki, które opublikowano na łamach pisma Clinical Science, pokazały także, że pod wpływem wysokocukrowej diety w grupie zdrowych mężczyzn z niskim otłuszczeniem wątroby stłuszczenie tego narządu wzrosło i zaczęło przypominać NAFLD.
Nasze rezultaty pokazują, że spożywanie dużych ilości cukrów może zmieniać metabolizm w taki sposób, że podwyższa się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. O ile większość dorosłych nie je tyle cukru, co nasi badani, o tyle niektóre dzieci i nastolatki sięgające po napoje gazowane i słodycze już tak. To rodzi obawy o przyszłe zdrowie młodszej populacji [...] - podsumowuje prof. Bruce Griffin.
Komentarze (0)