Pomidory mogą jednak wyzwalać ataki dny moczanowej?
Pacjentów z dną moczanową, którzy uważają, że pomidory wywołują u nich ataki choroby, ucieszy wiadomość, że naukowcy z Uniwersytetu Otago znaleźli biologiczne wskazówki na potwierdzenie tej tezy.
Na początku Nowozelandczycy prowadzili wywiady z 2051 pacjentami z potwierdzoną klinicznie dną. Siedemdziesiąt jeden procent ankietowanych wspominało o więcej niż jednym pokarmowym wyzwalaczu epizodów choroby. W 20% przypadków wskazywano pomidory.
Jak podkreśla doktorantka Tanya Flynn, pomidory okazały 4. najczęściej wymienianym wyzwalaczem (po owocach morza, alkoholu i czerwonym mięsie). Mając to na uwadze, naukowcy przeanalizowali dane 12.720 kobiet i mężczyzn z trzech długoterminowych amerykańskich studiów zdrowotnych. Dane ujawniły, że spożycie pomidorów wiąże się z wyższymi poziomami kwasu moczowego we krwi, a to główna przyczyna dny.
Flynn dodaje, że choć badanie, którego wyniki ukazały się w piśmie BMC Musculoskeletal Disorders, nie było nastawione na udowodnienie, że pomidory wyzwalają ataki dny, to sugeruje ono, że produkt ten może zmienić poziom kwasu moczowego w stopniu porównywalnym do powszechnie akceptowanych i znanych wyzwalaczy.
Odkryliśmy, że dodatnia korelacja między spożywaniem pomidorów a stężeniem kwasu moczowego dorównuje korelacjom dla owoców morza, czerwonego mięsa, alkoholu i słodzonych napojów.
By ustalić, czy pomidory powinno się dopisać do listy wyzwalaczy, trzeba przeprowadzić badania interwencyjne, lecz opisane studium to pierwszy krok w kierunku potwierdzenia tej hipotezy.
Komentarze (0)