Ftalany podwyższają u kobiet ryzyko cukrzycy typu 2.
Kobiety z podwyższonym stężeniem ftalanów w organizmie wydają się bardziej narażone na cukrzycę typu 2. Związki te wykazują efekt estrogenopodobny i występują zarówno w produktach do pielęgnacji ciała, np. lakierach do paznokci czy mydłach, jak foliach do pakowania żywności czy zabawkach.
Dr Tamarra James-Todd z Brigham and Women's Hospital (BWH) analizowała stężenie ftalanów w moczu 2350 kobiet, które brały udział w National Health and Nutrition Examination Survey. Okazało się, że w przypadku pań z najwyższymi stężeniami ftalanu monobenzylu (MBeP) i ftalanu mono-iso-butylu (MiBP) ryzyko rozwoju cukrzycy było 2 razy wyższe niż u badanych z najniższymi poziomami tych substancji. W tym miejscu warto dodać, że również w tym roku zespół Moniki Lind z Uniwersytetu w Uppsali wykazał, że MiBP wiąże się ze zmniejszonym wydzielaniem insuliny.
U kobiet, w przypadku których poziom ftalanu mono(3-karboksypropylu), in. MCPP, plasował się powyżej mediany, prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2. rosło aż o 60%. U ochotniczek z umiarkowanie wysokimi stężeniami ftalanu mono-n-butylu (MnBP) i ftalanu di(2-etyloheksylu), DEHP, ryzyko wzrastało o ok. 70%.
Choć Amerykanie podkreślają, że posłużyli się reprezentatywną próbą i kontrolowali czynniki socjodemograficzne, dietetyczne oraz behawioralne, uważają, że do wyników należy podchodzić z ostrożnością. Odnotowując cukrzycę, naukowcy polegali np. na doniesieniach ankietowanych, nie da się też na razie wykluczyć, że związek ma odwrotny kierunek i to cukrzyca prowadzi do podwyższenia poziomu ftalanów (przypuszczenie to uzasadnia fakt, że ftalany są wykorzystywane jako plastyfikatory przy produkcji środków medycznych, np. zgłębników nosowo-żołądkowych, opakowań preparatów krwi czy urządzeń do hemodializy).
Komentarze (0)