Czosnek turkiestański odpowiedzią na lekooporną gruźlicę?
Wyciąg z czosnku turkiestańskiego (Allium stipitatum) może pomóc w zwalczaniu lekooporności gruźlicy. Brytyjscy naukowcy mają nadzieję, że jego antybakteryjne właściwości wzmocnią działanie istniejących antybiotyków, w tym izoniazydu czy ryfampicyny.
Autorzy publikacji z pisma Scientific Reports badali wyciągi z cebul A. stipitatum. Później, by lepiej zrozumieć i zoptymalizować ich antybakteryjny potencjał, syntetyzowali występujące w nich związki.
Testy 4 takich substancji wykazały, że wszystkie prowadziły do znaczącego spadku liczebności wielolekoopornych prątków gruźlicy. Najbardziej obiecujący składnik (z najwyższym indeksem terapeutycznym) hamował wzrost izolatów prątków o ponad 99,9%.
Szukając nowych czynników antydrobnoustrojowych, skupiamy się przeważnie na związkach na tyle silnych, by opłacało się je produkować i sprzedawać jako samodzielnie działające leki. My jednak wykazaliśmy, że hamując lekooporność wśród prątków, można odwracać lekooporność i zwiększać skuteczność istniejących antybiotyków - podkreśla dr Sanjib Bhakta of Birkbeck, University of London.
Ze względu na swoją popularność w kuchni irańskiej A. stipitatum bywa nazywana szalotką perską.
Komentarze (0)