Jaskrawe światło wpływa na metabolizm
Zarówno poranna, jak i wieczorna ekspozycja na jaskrawe światło zwiększa insulinooporność. Wieczorem powoduje też większe skoki poziomu cukru we krwi (porównań dokonywano do przyćmionego światła).
Wyniki stanowią dalsze potwierdzenie, że wystawienie na oddziaływanie jaskrawego światła może oddziaływać na metabolizm. Na razie nie wiemy, czemu się tak dzieje. Teoretycznie możemy [jednak] wykorzystać światło do manipulowania metabolizmem - podkreśla Kathryn Reid ze Szkoły Medycyny Feinberga Northwestern University.
Warto przypomnieć, że wcześniejsze badania naukowców z tej samej uczelni pokazały, że ludzie, którzy z większą częścią jaskrawego światła stykali się rano, ważyli mniej niż osoby, których ekspozycja na jaskrawe światło miała miejsce przede wszystkim po południu. Badania na modelu mysim także demonstrowały, że gryzonie hodowane w warunkach stałego oświetlenia miały zmieniony metabolizm glukozy i ważyły więcej od zwierząt kontrolnych.
Nasze rezultaty świadczą o tym, że po wieczornej ekspozycji na jaskrawe światło insulina nie jest w stanie sprowadzić poposiłkowego poziomu cukru do stężenia wyjściowego - opowiada dr Ivy Cheung.
Celem autorów publikacji z pisma PLoS ONE była ocena ostrych skutków 3 godzin porannej lub wieczornej ekspozycji na wzbogacone o pasmo niebieskie światło na głód, funkcje metaboliczne i pobudzenie fizjologiczne.
Dziewiętnastu zdrowych dorosłych wylosowano do grup, które spędzały 3 godziny w świetle o podwyższonej emisji niebieskiego widma, przy czym ekspozycja zaczynała się albo pół godziny po przebudzeniu (grupa poranna), albo 10,5 godziny od wstania (grupa wieczorna). Wyniki każdego ochotnika porównywano do wystawienia na oddziaływanie światła przyćmionego. Obie grupy jadły przy świetle posiłki (odpowiednio, śniadanie lub kolację).
W obu grupach światło o podwyższonej emisji niebieskiego widma prowadziło do większej insulinooporności. Wieczorem widać też było wyższy skok poziomu glukozy (wskazuje to na silniejsze zaburzenie zdolności regulacyjnych insuliny).
Komentarze (0)