Będzie europejski ban na klonowane mięso?
W sierpniu pisaliśmy o awanturze o mięso i mleko od klonowanego bydła, jaka przetoczyła się przez Wielką Brytanię. Doniesienia prasowe o pojawieniu się na sklepowych produktów spożywczych pochodzących od klonowanych zwierząt i ich potomstwa wywołały burzę i głosy o zakaz sprzedaży takiej żywności. Powody były te same co zawsze: obawy (zdaniem naukowców całkowicie nieuzasadnione) o potencjalną szkodliwość takich produktów oraz protesty organizacji broniących praw zwierząt (również niezbyt zrozumiałe).
Są pierwsze skutki „afery klonowej" - dziś Unia Europejska ogłosiła plan mający na celu zakazanie produkowania i sprzedaży żywności pochodzącej od klonów. Plan ma być oficjalnie przedstawiony jako inicjatywa legislacyjna w przyszłym roku i poza zakazem wprowadzania do obrotu mięsa i innych produktów będzie obejmował również system śledzenia pochodzących od klonów nasienia i embrionów, zarówno powstających w Europie, jak i importowanych spoza UE. Nie będzie natomiast nałożonego zakazu na potomstwo klonowanych zwierząt, ponieważ „nie stanowi ono zagrożenia" oraz stworzenie odpowiedniego systemu śledzenia byłoby zbyt skomplikowane. Według planu dozwolone będzie klonowanie zwierząt do celów naukowych oraz farmaceutycznych.
Wysoki komisarz UE do spraw zdrowia, John Dalli uzasadnił projektowany zakaz mówiąc: Klonowanie do celów spożywczych nie jest konieczne, nie ma takiej potrzeby. Parlament Europejski może nie być usatysfakcjonowany, ponieważ domagał się wprowadzenia całkowitego zakazu.
Wprowadzenie zakazu będzie wymagało jednak zaakceptowania przez rządy i parlamenty państw UE.
Komentarze (7)
waldi888231200, 19 października 2010, 20:18
Klonowane kwiaty nie mają zapachu.
mrpumpkin, 19 października 2010, 23:04
Obawa przed "zabawą" genami jest podsycana w motłochu przez lobby religijne.
Na szczęście postępu się nie da zatrzymać i myślę, że dożyjemy czasów kiedy będą klonować ludzi... tworzyć od podstaw organizmy żywe, czy też ulepszać własny gatunek
Marek Nowakowski, 20 października 2010, 09:44
Bardzo dobre i smaczne mięsko!
waldi888231200, 20 października 2010, 13:00
A po co ludzi klonować?? skoro sami sobie z prokreacją doskonale dają radę.Taki klon nie moze liczyć na matczyną miłość , wyrośnie coś zupełnie aspołecznego (choć patrząc wokół to juz sporo takich jednostek jest).
Dziks, 20 października 2010, 14:08
Czego tak naprawdę należy się obawiać w klonowaniu?? Przecież już dziś "farmerzy" krzyżują rośliny, czy zwierzęta jak tylko potrafią dla powiększenia zysków. Takie klony krów byłyby po prostu kopiami jakiegoś wyjątkowo udanego egzemplarza. Jedyne co mi przychodzi w tej chwili na myśl, to zmniejszenie puli genowej u, powiedzmy takich, krów. Ale czy krową zagraża wyginięcie?
kretyn, 20 października 2010, 21:03
Jak to czego? A nie słyszałeś, że klony atakują? Wyobraź sobie watahę rozwścieczonych klonów byka pędzących ku czerwieni zazdrosnych farmerów, których nie stać na klonowanie, czyli większą sprzedaż mięsa.
Dziks, 21 października 2010, 13:13
sklonowane, czy nie i tak trzeba wykarmić. więc nagle więcej klonów na pastwisku sie nie zmieści. moze co najwyzej podniesc sie "jakość" bydła, bo klonowane będą tylko najdorodniejsze i najzdrowsze sztuki.