Trująca żywność
Od 2011 roku na terenie USA notowany jest wzrost infekcji kukurydzy kropidlakiem żółtym (Aspergillus flavus). Ten toksyczny grzyb jest na tyle niebezpieczny, że rząd Saddama Husseina wykorzystywał go w broni biologicznej. Rosnąca liczba zakażeń A. flavus to nie tylko poważny problem dla rolników, ale również coraz większe zagrożenie dla konsumentów. Profesor Ronnie Heininger z North Carolina State University przypomina, że obowiązuje zakaz międzystanowego importu kukurydzy, w której obecność kropidlaka żółtego przekracza 20 części na miliard.
Już w tej chwili amerykańskie rolnictwo traci rocznie 190 milionów USD z powodu skażenia roślin A. flavus. Infekcje tym grzybem były wcześniej typowe dla Chin czy krajów Afryki. Jednak wraz ze wzrostem temperatur są coraz częściej spotykane w innych częściach świata. Jak informuje Missouri Grain Inspection Service w roku 2011 do października kropidlak zaraził 8% zbiorów w Missouri. W roku 2012 było to już ponad 50%. Warto w tym miejscu wspomnieć, że - jak właśnie podała NOAA (Narodowa Administracja ds. Oceanów i Atmosfery) - rok 2012 był był najcieplejszym rokiem dla kontynentalnych USA od 117 lat.
W przeciwieństwie do wielu innych grzybów A. flavus bardzo lubi gorący i suchy klimat. I to właśnie coraz poważniejsze susze pozwoliły mu na rozprzestrzenienie się w USA. Toksyczny grzyb najchętniej zasiedla kukurydzę i inne zboża. Jednak znaleziono go też w nasionach roślin oleistych, orzechach, mlekku, mięsie i suszonych owocach.
A. flavus pozostaje najpoważniejszym problemem w krajach rozwijających się. To tam najbardziej zagraża konsumentom, gdyż miejscowi rolnicy nie mają odpowiednich zasobów i technologii, by badać swoje produkty. Przeciętna osoba nie jest w stanie stwierdzić, czy widoczna pleśń zawiera aflatoksynę czy tez nie. Nie jest w stanie stwierdzić, czy ma do czynienia z czymś nieszkodliwym czy wysoce toksycznym. Przyzwyczaili się zatem do spożywania takich produktów i nie wiedzą, czy nie trują siebie i swoich dzieci - mówi Barbara Stinson z Meridian Institute.
Toksyna produkowana przez kropidlaka żółego niszczy wątrobę, przyczynia się do rozwoju nowotworów i jest jedną z głównych przyczyn aspergilozy.
Komentarze (4)
beetle, 16 stycznia 2013, 09:21
Sama roślina nie jest toksyczna, ale dopiero zainfekowana tymże kropidlakiem...
Mariusz Błoński, 16 stycznia 2013, 12:06
Tu jest mowa właśnie o kropidlaku.
pogo, 16 stycznia 2013, 15:50
to w końcu kropidlak jest rośliną czy grzybem?
mikroos, 16 stycznia 2013, 16:16
Kropidlak to grzyb, kukurydza to roślina Faktycznie była w notce nieścisłość, ale została szybko poprawiona