Odświeżacz powietrza z krowiego łajna
Prezentując swój odświeżacz powietrza z krowiego łajna, Dwi Nailul Izzah i Rintya Aprianti Miki, 2 indonezyjskie licealistki, musiały zrobić piorunujące wrażenie na jury Science Project Olympiad. Choć trudno w to uwierzyć, ma on ponoć przyjemną ziołową woń.
Pod koniec lutego w Dżakarcie 16-latki pokonały tysięczny, dosłownie, tłum konkursowiczów i zdobyły złoty medal. W odświeżaczu próżno szukać związków typowych dla produktów komercyjnych, np. pachnącego jaśminem octanu benzylu. Dodatkowym plusem wynalazku jest także przystępna cena: za 275-g puszkę zwykłego spreju trzeba zapłacić 39 tys. rupii indonezyjskich (ok. 4 dol.), a 225-ml preparat z krowiego łajna kosztuje ledwie 21 tys. IDR (2 dol.).
W maju nastolatki zaprezentują swój pomysł na Międzynarodowej Olimpiadzie Projektów Ekologicznych (International Environment Project Olympiad, INEPO) w Stambule. Poza tym przygotowują się do złożenia wniosku patentowego.
Licealistki odbierały odchody z farmy w dystrykcie Lamongan. Później przez 3 dni fermentowały łajno. W kolejnym etapie wyekstrahowały z niego H2O i zmieszały z wodą kokosową. Zanieczyszczeń pozbyły się na drodze destylacji. Gotowy odświeżacz, w którym wyraźnie wyczuwa się nutę zjedzonej przez krowy trawy, ujrzał światło dzienne po tygodniu.
Zwyciężczynie indonezyjskiej edycji konkursu podkreślają, że krowie placki są dostępne na całym świecie, w dodatku nie należą do produktów sezonowych. Niekiedy łajno wykorzystuje się jako opał czy nawóz, ale przeważnie duża jego część się marnuje.
Komentarze (3)
hoax, 12 marca 2013, 20:09
Pewnie mialy przy tym projekcie kupe radochy.
domin, 12 marca 2013, 20:26
w kupie siła
Tolo, 12 marca 2013, 22:02
Nie wiem po co dodawać do wody kokosowej krowie łajno. Mozna by to oddestylować od razu. Tak jak nie trzeba dodawać krowiego łajna do skórek pomarańczowych. Krowie łajno sobie można zostawić w beczułce niech się rozkłada spokojnie i na biogazie aparaturę uruchomić. Można tez zamiast wody kokosowej wlać tam 1410 i to już jest atak na Nobla.