Kurkumina dobra na wątrobę
Wśród schorzeń wątrobowych dość powszechnym, bo dotykającym do 4 procent populacji krajów rozwiniętych jest niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (niealkoholowe - dla odróżnienia od stłuszczenia wątroby dotykającego osób nadużywających alkoholu). W przypadłości tej we wnętrzu hepatocytów - komórek wątroby - gromadzą się krople tłuszczu, powodujące zapalenie. Stłuszczeniowe zapalenie wątroby może prowadzić do wielu poważniejszych chorób: marskości, zwłóknienia, a nawet raka.
Doktor Jan Ryerse, naukowiec z Saint Louis University uważa, że znalazł skuteczny, naturalny środek przeciwko tej dolegliwości. To kurkumina - substancja zawarta w kurkumie (inaczej: ostryżu, orientalnej roślinie, używanej z kolei jako składnik przyprawy curry. Badania laboratoryjne dowiodły skuteczności mechanizmu hamującego rozwój marskości, która wiąże się ze stłuszczeniem wątroby. Do choroby tej przyczyniają się między innymi wysoki poziom leptyny, glukozy i insuliny (wiążące się z kolei z cukrzycą typu 2 i otyłością). Kurkumina redukuje poziom leptyny i hamuje nadaktywność komórek gwieździstych wątroby.
Kurkumina znana jest już ze swego działania antyoksydacyjnego, zapobiegania wielu postaciom nowotworów oraz poprawianiu stanu u osób chorujących na neurodegeneracyjne zmiany w mózgu. Kurkuma jest składnikiem nie tylko tradycyjnych chińskich przypraw, ale również wielu naturalnych receptur leczniczych.
Komentarze (5)
Anakin, 30 października 2010, 19:57
Informacja całkiem ciekawa zapewne dla osób które borykają się z podobnymi problemami, jednak brakuje informacji ile trzeba spożyć tej przyprawy by odpowiednio zadziałała.
Jurgi, 30 października 2010, 21:16
Na razie działanie jest przebadane _laboratoryjnie_, nie było testów klinicznych, ani nawet na zwierzętach, więc żaden naukowiec nie zaryzykuje sugerowania dawki. Trzeba na to poczekać. Z pewnością jednak rozsądne używanie tej przyprawy nie powinno zaszkodzić.
mymy, 31 października 2010, 19:52
Jestem bardzo ciekaw ile chorób wątroby tego typu występuje w takich Indiach, gdzie nagminnie stosuje się takie przyprawy jak curry i masala. Codzienne jedzenie tych samych przypraw może znudzić ;-)
Marek Nowakowski, 1 listopada 2010, 06:52
Zupełnie tak samo jak żona i maż się nudza z czasem - szybciej czy później zresztą! Jednym słowem małżonkowie muszą być jak przyprawy! Słodcy, pikantni albo kwaśni!
mikroos, 1 listopada 2010, 10:51
Ok trollu, doigrałeś się. Otrzymujesz oficjalne ostrzeżenie za off-topic. Zajrzyj do regulaminu, co to oznacza jak może dalej wyglądać Twoja sytuacja na forum.