Kwasy omega-3 nie pomagają chorym na serce
Tabletki z kwasami tłuszczowymi omega-3 nie zapobiegają zawałom i udarom u osób, które już chorują na serce.
Autorzy metaanalizy opublikowanej na łamach Archives of Internal Medicine przejrzeli 14 studiów. Stwierdzili, że nie ma różnicy w liczbie zawałów serca, udarów lub zgonów wśród ponad 20 tys. osób z chorobami serca, które losowo przypisano do grup zażywających suplementy z olejami rybimi lub placebo.
Jeśli chodzi o ewentualne korzyści wynikające z zażywania kwasów omega-3, a zwłaszcza kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA), badania dawały mieszane rezultaty. W powszechnym mniemaniu wykazano, że suplementy z tłuszczami rybimi pomagają zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, tymczasem w rzeczywistości dowody są niespójne i nierozstrzygające - wyjaśnia JoAnn Manson z Brigham and Women's Hospital, autorka komentarza do artykułu.
Koreańczycy przyjrzeli się 14 studiom, m.in. z USA, Niemiec, Włoch czy Indii, w których chorzy na serce przyjmowali suplementy lub placebo, a ich losy śledzono od roku do 5 lat. Badanymi byli głównie mężczyźni, a średnia wieku wynosiła sześćdziesiąt kilka lat. Okazało się, że u osób zażywających oleje rybie zdarzenia sercowo-naczyniowe lub zgony występowały tak samo często jak w grupie łykającej placebo. W holenderskim badaniu w ciągu 3,5 roku 14% osób z każdej grup miało zawał lub udar albo wymagało wprowadzenia stentu do zaczopowanego naczynia.
Gdy zespół z Narodowego Centrum Nowotworów w Ilsanie porównywał osoby przyjmujące wyższe i niższe dawki rybich tłuszczów, a także zażywające suplementy przez rok, dwa lub dłużej, również nie odnotowano różnic w zakresie śmiertelności oraz zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Komentarze (3)
Belisariusz, 12 kwietnia 2012, 06:25
Czyli taki standardzik - wielkie odkrycie, fascynacja, duża kasa dla producentówi i na końcu wielka pomyłka. Kiedy to się w końcu zmieni i badania na 4 osobach przestaną być w medycynie podstawą do wyciągania daleo idących wniosków!
hononey, 12 kwietnia 2012, 16:51
Polecam przeczytać najpierw artykuł http://pracownia4.wordpress.com/2012/03/09/wiecej-o-prawdziwych-przyczynach-chorob-serca/
http://pracownia4.wordpress.com/2011/10/14/buszujacy-w-pszenicy/
Jaaaasne, wiadomo, że dodatkowa podaż omega-3 nie przyniesie żadnych zmian, jeśli balans między omega-3 a omega-6 się nie wyrówna.
Jajcenty, 12 kwietnia 2012, 17:47
Niestety ton tego artykułu każe mi poczekać aż pojawią się potwierdzenia, ale wtedy witaj golonko z frytkami na smalcu