Komórki odpornościowe zapamiętują swój pierwszy 'posiłek'

| Medycyna
magnaram, CC

Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu odkryli, że powiedzenie "Jesteś tym, co zjadasz" odnosi się również do makrofagów, które zapamiętują swój pierwszy "posiłek".

Nasze badanie pokazuje, że nim będą w stanie zareagować na uraz bądź zakażenie, komórki odpornościowe [makrofagi] muszą zostać aktywowane w wyniku "zjedzenia" sąsiedniej obumierającej komórki. Na tej drodze komórka tworzy pamięć molekularną posiłku, co kształtuje jej zachowanie zapalne - wyjaśnia dr Helen Weavers.

Podczas studium akademicy posłużyli się muszkami owocowymi (Drosophila melanogaster). Nagrywali filmy poklatkowe, dokumentujące migrację makrofagów w żywych organizmach. Zespół manipulował też różnymi genami i szlakami sygnalizacyjnymi, by w ten sposób określić czynniki ważne dla zachowania komórek odpornościowych.

Autorzy publikacji z pisma Cell stwierdzili, że fagocytoza obumierającej komórki aktywuje napływ kationów wapnia, co ostatecznie prowadzi do wzrostu liczebności receptora uszkodzeń Draper w makrofagach. Wysoka zawartość tych receptorów pozwala poddanemu primingowi makrofagowi wykrywać sygnały uszkodzenia (jest on przyciągany do ran). Bez wstępnego primingu komórki odpornościowe są natomiast ślepe na urazy i zakażenia.

Ponieważ wiele chorób jest powodowanych przez niewłaściwą odpowiedź zapalną, nasze wyniki mają spore znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Zrozumienie, jak jeden sygnał (w tym przypadku obumierająca komórka) może wpłynąć na zdolność reagowania na późniejsze sygnały, stanowi ważny krok w kierunku nowych metod [...] odciągania komórek odpornościowych z miejsc, gdzie wyrządzają najwięcej szkód - podsumowuje prof. Paul Martin.

 

makrofagi priming obumierająca komórka fagocytoza receptor Draper uszkodzenie odpowiedź zapalna zakażenie Helen Weavers Paul Martin