Wysokotłuszczowa dieta przekłada się na pogrubienie błony komórek śródbłonka
Od dawna uważa się, że lipoproteina niskiej gęstości (LDL), główny transporter cholesterolu z wątroby do innych narządów, przyczynia się do miażdżycy. Ostatnie dowody sugerują jednak, że istotnymi graczami w tym procesie są również utlenione lipoproteiny o niskiej gęstości (ang. oxidised low density lipoproteins, oxLDL). By ocenić wkład LDL i oxLDL, Manuela Ayee oraz Irena Levitan z Uniwersytetu Illinois prowadziły eksperymenty na myszach i ludzkich komórkach śródbłonka.
Amerykanki podawały myszom zwykłą karmę albo paszę wzorowaną na diecie zachodniej (o podobnej zawartości tłuszczu, białek i węglowodanów, co fast foody). Okazało się, że u gryzoni z 2. grupy szybko pojawiała się sztywność naczyń. Panie zmierzyły poziomy LDL i oxLDL u zwierząt, tak by dało się je odtworzyć w hodowlach komórkowych.
W kolejnym etapie Ayee i Levitan zbadały napięcie błony komórkowej i sztywność cytoszkieletu za pomocą mikroskopu sił atomowych (AFM).
Fizjologiczne poziomy zarówno LDL, jak i oxLDL powodowały pogrubienie błony oraz podwyższone napięcie (w porównaniu do hodowli bez dodanych lipoprotein). Gdy LDL i oxLDL stosowano łącznie, efekt był jeszcze silniejszy.
Ku naszemu zaskoczeniu bardzo mała ilość oxLDL dramatycznie, na gorsze, zmieniała strukturę błony komórkowej - podkreśla Ayee. Uważamy, że zmiany na poziomie błony komórkowej [zaburzenia integralności śródbłonka] mogą zapoczątkować procesy związane z miażdżycą.
Komentarze (4)
Kodak, 1 marca 2019, 17:22
Muszę się nauczyć nie utożsamiać sformułowania "dieta wysokotłuszczowa" z dietą wysokotłuszczową nisko węglowodanową (LCHF). Nie byłoby celowe używanie w tytułach "diety zachodniej" zamiast "wysokotłuszczowej"? Demonizowanie samego tłuszczu (poza unikaniem podatnych na utlenianie omega-6) nie ma podstaw naukowych.
Polecam eksperymenty Feldman'a - szczególnie zachowanie tętnic po zaledwie czterech tygodniach "diety zachodniej"; no i jego protokół do obniżania LDL w zaledwie trzy/sześć dni np. pod wizytę u lekarza czy badanie pod ubezpieczenie na życie :)
Daje on 1000$ za wskazanie badania pokazującego szkodliwość wysokiego LDL w obecności wysokiego HDL/niskich trójglicerydów - od ponad roku nikt nic nie znalazł...
https://www.youtube.com/watch?v=R0nS8yxQ90E
AlexiaX, 2 marca 2019, 02:28
A co się dzieje jak ktoś ma za wysokie to HDL? Jak ostatnio robiłam badania to HDL miałam 100,1 mg/dl a norma dla kobiet to podobno 40-80 mg/dl. Nie wiem czy powinnam się tym martwić?
LDL miałam 121,5 mg/dl czyli w normie, trójglicerydy 53, więc też w normie, ale znów cholesterol całkowity 232,2 a norma jest do 190 Nie wiem jak interpretować taki wynik...
Kodak, 2 marca 2019, 12:21
Feldman powołuje się na to badanie (8 lat obserwacji prawie 3 tysięcy mężczyzn) https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/647239 wskazując, że LDL nie ma żadnego wpływu na ryzyko https://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_niedokrwienna_serca a jedynie właśnie HDL + TG; ten wykres:
pokazuje, że poziom LDL nijak nie zmienia ryzyka wystąpienia choroby; co ciekawe podobnie wyglądają wykresy dla nadciśnienia, aktywności fizycznej i jak i palenia papierosów (nie mają wpływu). Jedyne co miało znaczący wpływ na wystąpienie choroby to właśnie poziom HDL i trójglicerydów.
Jak chcesz zbić LDL to przed badaniem przez trzy dni jedz więcej tłuszczu Proces opisany jest w tym miejscu https://youtu.be/R0nS8yxQ90E?t=349. Ja z niego rozumiem wysoki LDL tak, że twój organizm używa swojego tłuszczu (tkankę) jako energii (w wątrobie jako VLDL) i stąd pojawia LDL jako wynik zużywania VLDL. Odchudzasz się (np. na diecie LCHF)? Ta prezentacja była raczej dla osób na LCHF...
Za dużo węglowodanów w diecie (->glukozy we krwi), powoduje "psucie" LDL'u tak, że przestaje być rozpoznawany/odzyskiwany przez wątrobę i pozostaje w krwiobiegu. Ten proces jest opisany tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=NUY_SDhxf4k. Twoje trójglicerydy nie wskazują jednak abyś nadużywała węglowodanów...
AlexiaX, 2 marca 2019, 12:59
@Kodak - zawsze słyszałam, że HDL to ten dobry cholesterol, a LDL jest zły. A teraz to już całkiem zgłupiałam, zwłaszcza, że trójglicerydy mam bardzo niskie. No ale badanie dotyczyło mężczyzn i to powyżej 50-tki, a ja jestem kobietą i nie mam tylu lat. Co do węglowodanów, to w mojej diecie pochodzą one głównie z warzyw i owoców, bo prawie nie jadam produktów zbożowych (mam uczulenie na pszenicę, a poza tym po prostu nie przepadam za takimi rzeczami) i ziemniaków. Poziom glukozy miałam w normie. Ten LDL niby w normie, ale jak jeszcze raz sprawdziłam, to widzę, że na różnych stronach podają różne normy i już nie jestem pewna. W każdym razie nie rozumiem, po co mam go zbijać przed badaniem? Przecież badanie jest po to, aby sprawdzić czy wszystko jest w porządku
Kodak, 2 marca 2019, 16:29
Z LDL wniosek jest chyba taki, że jest to dość dynamiczny wskaźnik (jeżeli w trzy dni można go diametralnie zmienić) i sama jego liczba całkowita nic specjalnego nie odzwierciedla
JanuszBa, 7 marca 2019, 21:15
znalazłem kopię artykułu pod linkiem, myślę trafna ocena:http://www.nakazdytemat.pl/uklad-sercowo-naczyniowytopics214/najwiekszym-przekretem-w-historii-medycyny-vt15972.htm?hilit=cholesterol