Politechnika Łódzka: od surowca odpadowego do jadalnego opakowania
Badaczki z Politechniki Łódzkiej (PŁ) opracowały nowatorskie opakowania z odpadów roślinnych. Jak podkreślają mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz i dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych.
Odpady roślinne z przetwórstwa spożywczego są niewystarczająco zagospodarowane. Problemem jest też marnowanie żywności i rosnąca liczba zużytych opakowań i naczyń jednorazowych z tworzyw sztucznych. Mając to na uwadze, specjalistki z PŁ postanowiły wdrożyć produkt, który bazowałby na poprodukcyjnych wytłokach roślinnych. Pomysł zgłoszono do ochrony patentowej. Bierze on również udział w konkursie "Mam pomysł na startup" (jego organizatorem jest Urząd Miasta Łodzi).
Metody zagospodarowania surowców odpadowych
Rocznie na świecie powstaje ponad 88 mln ton odpadów żywnościowych, w Polsce aż 9 mln ton. Ok. 39 proc. tych odpadów wytwarzają zakłady rolno-spożywcze. Nic więc dziwnego, że badacze szukają pomysłów na ich zagospodarowanie.
Odpady z przemysłu olejarskiego lub owocowo-warzywnego można spożytkować na biomasę czy paszę dla zwierząt. Nie daje to jednak zadowalających rezultatów i sporo firm nadal zmaga się z dużą ilością niezagospodarowanych surowców odpadowych.
Innym sposobem na zagospodarowanie roślinnych produktów ubocznych jest odzyskiwanie związków bioaktywnych i wykorzystanie ich w produkcji nutraceutyków, żywności funkcjonalnej czy wzbogaconej. Niestety, jak wyjaśniono w komunikacie prasowym uczelni, większość odpadów z przemysłu rolno-spożywczego nie może być w ten sposób przetwarzana. Ponadto po wydobyciu związków bioaktywnych nadal pozostają duże ilości odpadów.
Tworzywa biodegradowalne
Wzrost ekologicznej świadomości społeczeństwa doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych. Obecnie z różnego typu polimerów biodegradowalnych produkowane są opakowania wielokrotnego użytku i naczynia jednorazowe. Tworzywa biodegradowalne mogą być wytwarzane z surowców odnawialnych lub nieodnawialnych (m.in. petrochemicznych). Niestety, producenci nadal decydują się na wybór surowców nieodnawialnych - pisze rzeczniczka PŁ dr inż. Ewa Chojnacka.
Warto dodać, że większość tworzyw biodegradowalnych zawiera polimery naturalne i syntetyczne. By uzyskać polimery biodegradowalne, stosuje się niekiedy związki, które nie są przyjazne dla środowiska. Taka produkcja przynosi również wysoką emisją dwutlenku węgla do atmosfery.
Metoda z PŁ
Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji [np. zbóż], aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego – zaznacza dr inż. Gałązka-Czarnecka. Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych. Wprowadzenie tych rozwiązań pozwoliło na zaprojektowanie innowacyjnego opakowania.
Opakowania wytwarzane z różnych produktów roślinnych odpadowych z branży owocowo-warzywnej są przede wszystkim dedykowane do pakowania 1) produktów sypkich (np. cukru, zbóż, orzeszków), 2) o konsystencji stałej (np. owoców, warzyw, ale także produktów gastronomicznych) oraz 3) o konsystencji dressingu (np. sosów).
Jest duże zainteresowanie wprowadzeniem opakowań na rynek. Obecnie trwają rozmowy z potencjalnymi inwestorami i zainteresowanymi przedsiębiorcami.
Komentarze (2)
metabet, 29 lipca 2021, 11:17
Już na pierwszy rzut oka podane liczby wyglądają absurdalnie.
1. Same Chiny marnują więcej żywności, niż rzekomo cały glob.
2. Tymczasem sami Polacy mieli by wytwarzać 10% światowego marnotrawstwa.
W innym źródle znalazłem takie dane:
Świat:
~570 mln ton - gospodarstwa domowe + ~250 mln ton gastronomia + ~ 120 mln ton handel detaliczny = ~940 mln ton
Polacy nie najgorzej sobie radzą z poszanowaniem żywności, zajmując 15 miejsce w Europie, wyrzucając około 2,13 mln ton (około 56 kg/osobę).
Jednocześnie siłą rzeczy najgorzej sobie z tym radzą mieszkańcy biednych krajów: rekordzista to Nigeria - ~189 kg/mieszkańca, za to w czołówce najlepiej radzących sobie są Rosjanie: tylko 33 kg/os. rocznie.
Co do artykułu: słuszny kierunek, tylko ciekawe kiedy się to na dobre przyjmie, bo o owsianych jednorazówkach słyszałem już ze 30 lat temu, a nadal nie funkcjonują masowo na rynku.
rura, 29 lipca 2021, 17:14
dużo czytania mało konkretów