Białko, mięśnie i kobieca insulinowrażliwość
Od dawna wiadomo, że u otyłych mężczyzn cukrzyca typu 2. rozwija się częściej niż u otyłych kobiet. Najnowsze badania naukowców z McMaster University pokazują, że różnica między płciami może wynikać z aktywności pewnego białka w mięśniach.
Gdy ludzie zaczynają ważyć za dużo, w ich mięśniach szkieletowych rozwija się insulinooporność, co może prowadzić do cukrzycy typu 2. Jak jednak zauważyli Kanadyjczycy, kobiety i mężczyźni różnią się aktywnością PTEN (ang. phosphatase and tensin homolog deleted on chromosome ten), białka kodowanego przez gen zlokalizowany na długim ramieniu chromosomu 10.
Kiedy PTEN jest aktywne, hamuje prawidłową sygnalizację insulinową w mięśniach, co zmniejsza ilość pobieranej przez nie glukozy.
W naszym studium kobiety wydawały się skuteczniej neutralizować to białko, co pozwalało insulinie lepiej pracować i przechwytywać więcej glukozy z krwiobiegu do mięśni. Opisywane białko to jedno z wyjaśnień, czemu kobiety są, w porównaniu do mężczyzn, chronione przed cukrzycą, choć przy określonej wadze mają więcej tkanki tłuszczowej - opowiada prof. M. Constantine Samaan.
Obecnie zespół próbuje stwierdzić, w jaki sposób PTEN jest regulowane w różnych komórkach.
Komentarze (0)