Waga, mózg i reklama jedzenia
Wiele wskazuje na to, że otyłe dzieci są bardziej podatne na reklamę żywności.
Dr Amanda S. Bruce z University of Missouri-Kansas City prowadziła eksperymenty z udziałem 10 otyłych i 10 szczupłych dzieci w wieku 10-14 lat. Młodzi Amerykanie wypełniali kwestionariusze dot. samokontroli, przechodzili też badanie funkcjonalnym rezonansem magnetycznym (fMRI).
W skanerze pokazywano im 120 logo: połowa pochodziła z produktów żywnościowych, a połowa z towarów innego rodzaju. Okazało się, że w porównaniu do dzieci z prawidłowym wskaźnikiem masy ciała, u otyłych podczas oglądania logo z jedzenia występowała silniejsza aktywacja niektórych centrów nagrody. Z kolei u osób szczupłych regiony powiązane z samokontrolą uaktywniały się podczas oglądania żywieniowych logo silniej niż w kontakcie z logo innych towarów. Analiza wyników kwestionariusza wykazała, że dzieci ze zdrową wagą wyżej oceniały swoją samokontrolę.
Jednym ze sposobów na poprawę zdolności podejmowania decyzji prozdrowotnych może być skupienie się na rozwoju samokontroli - podsumowuje Bruce.
Komentarze (0)