Probiotyki ograniczają gromadzenie tłuszczu w wątrobie
Jedzenie probiotyków przez 30 dni zmniejsza akumulację tłuszczu w wątrobie - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie.
Autorzy artykułu z pisma PLoS ONE zademonstrowali, że podawanie otyłym szczurom przez miesiąc 3 szczepów bakterii probiotycznych ogranicza akumulację tłuszczu w wątrobie. Warto przypomnieć, że zarówno otyłość, jak i cukrzyca typu 2. są czynnikami ryzyka niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD).
Hiszpanie pracowali z 3 szczepami z Narodowej Kolekcji Mikroorganizmów z Instytutu Pasteura: Lactobacillus paracasei CNCM I-4034, Bifidobacterium breve CNCM I-4035 i Lactobacillus rhamnosus CNCM I-4036. Podczas wstępnych eksperymentów na zdrowych ludziach wykazali, że wszystkie są tolerowane i bezpieczne do spożycia.
W najnowszych badaniach na zwierzętach z genetyczną otyłością (szczurach Zucker, u których występuje mutacja w genie kodującym receptor leptyny) okazało się, że w porównaniu do placebo, podawanie probiotyków prowadziło do mniejszej akumulacji lipidów (głównie trójglicerydów) w hepatocytach. Towarzyszył temu spadek związków prozapalnych (TNF-α czy interleukiny-6) w surowicy.
Choć, wg akademików, probiotyki nie uleczą NAFLD, będzie je można wykorzystać jako terapię wspierającą.
Komentarze (0)