Już w neolicie wykorzystywaliśmy pszczoły
Ludzie korzystają z produktów pszczelich co najmniej od epoki kamienia, wynika z najnowszych badań uczonych z University of Bristol. Naukowcy z Bristolu postanowili poszukać śladów produktów pszczelich w naczyniach. Sprawdzili ponad 6000 fragmentów glinianych naczyń pochodzących z ponad 150 stanowisk archeologicznych. Wyjątkową sygnaturę chemiczną pszczelego wosku znaleziono na wielu naczyniach z neolitu, co wskazuje na szerokie rozpowszechnienie wykorzystywania pszczelich produktów. Najstarsze naczynie, które miało styczność z produktami pszczelimi pochodziło z Turcji i jest datowane na siódme tysiąclecie przed Chrystusem.
Artykuł opisujący powyższe badania to podsumowanie ponad 20 lat badań prowadzonych przez Organic Geochemistry Unit pod kierunkiem profesora Richard Eversheda. W badania zaangażowani byli liczni archeolodzy pracujący na stanowiskach w Europie, Północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. Najbardziej oczywistym powodem sięgania po produkty pszczele byłaby chęć pozyskania miodu. Substancje słodzące były rzadko dostępne prehistorycznym ludziom. Z kolei wosk pszczeli mógł być używany do różnych celów technologicznych, kosmetycznych, medycznych czy rytualnych. Mógł on być, na przykład, używany do nadania wodoodporności wyrobom ceramicznym, mówi współautorka badań, doktor Melanie Roffet-Salque. Uczeni zauważyli też brak śladów produktów pszczelich powyżej57 równoleżnika północnego. Nie występuje on ani w Szkocji ani na Półwyspie Skandynawskim. Wskazuje to, ich zdaniem, na geograficzne ograniczenie występowania pszczół w tamtym czasie.
Brak skamieniałości pszczoły miodnej powoduje, że przez ostatnie 10 000 lat jest ona dla nas 'niewidzialna'. Dowody ze sztuki starożytnego Egiptu i rysunków naskalnych pokazują, że ludzie od tysięcy lat wykorzystują pszczoły. Jednak aż do teraz nie wiedzieliśmy kiedy i gdzie po raz pierwszy wystąpił związek człowieka z pszczołą. Zdobyliśmy pierwszy twardy dowód, chemiczną sygnaturę, występującego w paleolicie związku pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem ważnym z punktu ekonomicznego i kulturowego. Dowodzi on szerokiego rozpowszechnienia się eksploatacji pszczół przez wczesnych rolników, dodaje profesor Evershed.
Komentarze (0)