Walczą z rakiem piersi, eliminując receptory dobrego cholesterolu
Usunięcie receptora lipoproteinowego SR-BI ogranicza wzrost raka piersi. Badacze z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona prowadzili eksperymenty w warunkach in vitro i na modelu mysim.
SR-BI jest receptorem dla tzw. dobrego cholesterolu HDL. Rozpoczynając nowe badania, Christiane Danilo i Philippe G. Frank bazowali na wcześniejszych ustaleniach, że u myszy na diecie wysokocholesterolowej rozwijają się bardziej zaawansowane guzy, które wytwarzają więcej SR-BI.
Zespół manipulował poziomem receptora w liniach komórkowych ludzkiego raka piersi. Badał też wpływ SR-BI na tworzenie się guza u myszy.
Ablacja receptora z komórek raka piersi ograniczała ich namnażanie, migrację oraz inwazyjność. Podczas eksperymentów na zwierzętach wykazano, że tego typu zabieg chronił przed wzrostem guza. Dr Frank podkreśla jednak, że trzeba kolejnych badań, by [dokładniej] scharakteryzować rolę SR-BI w progresji guza.
Komentarze (0)